Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Kungen kom på besök

Kungen besökte på onsdagen Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. På egen begäran.

Det svenska kungahuset får varje runt 2 000 förfrågningar från företag, myndigheter, föreningar etc som vill se kungen, drottningen eller båda två som gäster.

- De brukar hinna med cirka 400, uppger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Sedan händer det att kungen själv tar initiativ till besök. Så var fallet när det gäller onsdagens besök på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.

- Ett hållbart fiske är viktigt och frågan blir mer och mer aktuell, säger kung Carl XVI Gustaf när han för en kort stund träffar pressen efter en två timmar lång sittning med ledningen för havsmyndigheten.

Trots att debatten kring fisket, både i Sverige, EU och i världen i stort, varit nedmörk det senaste decenniet tror kungen att det går att vända utvecklingen.

- Även de värsta scenarior kan vändas. Och miljöarbetet går framåt, exempelvis blir Östersjöns hälsoläge allt bättre, och det gynnar fisket.

Odling av fisk är en fråga som är högaktuell sedan fiskbiologer vid Göteborgs universitet just presenterat en utredning i ämnet.

- Odling av fisk och skaldjur låter intressant om det görs på rätt sätt. Förhoppningsvis finns inom några år ny teknik att ta till, säger kungen.

Kungen själv har mycket länge varit intresserad av sportfiske. Hans fiskafänge sker oftast i Tärnarby eller Mörrumsån.

- Sportfisket går att utveckla i Sverige och rätt skött kan det bli en stor turistnäring, ungefär som det blivit i Skottland.

Kungens lunchmeny

Kungen bjöds, självklart, på lunch vid sitt besök på Havs- och vattenmyndigheten. Huvudrätten bestod, också självklart, av fisk. Allt som serverades var krav- och msc-märkt.

Huvudrätt: Lättrimmad torskrygg med brynt smör och mandelpotatispuré samt nyriven pepparrot och parmaströssel.

Efterrätt: Crème brulée med färska bär.

Bild - 2
Mest läst