Kungavännens hemliga upplägg

EF-grundaren Bertil Hult har avancerade, dolda bolagsupplägg i skatteparadis, visar paradisläckan. Den hemlighetsfulle miljardären bjuder regelbundet kungafamiljen på flygturer med sitt Bermuda-registrerade privatplan.

ANNONS
|

Bertil Hult är mannen bakom den stora språkresekoncernen EF, med verksamhet i 116 länder och över 40000 anställda. Han är också en av Sveriges rikaste personer, en doldis som sällan ger intervjuer och god för över 35 miljarder kronor.

Kungavännen har också över 25 företag i skatteparadis, främst Bermuda, visar tusentals hemliga sidor i den stora paradisläckan.

SVT:s Uppdrag granskning, TT:s samarbetsparter i granskningen av läckan, har analyserat dokumenten om Hult. Tv-programmet kan rapportera att miljardären använder en klassisk internationell metod för att slippa skatt: Han placerar flera av EF-koncernens varumärken i Bermuda och Luxemburg.

ANNONS

Då kan andra EF-företag som bedriver riktig verksamhet betala royalty och licenser dit för rätten att använda varumärkena. Företag som Facebook och Nike hör till dem som har liknande lågskattelösningar. Så minskas vinsten – och skatten – i länder med högre skattesatser, medan vinsten ökar i skatteparadisen.

I bara en bolagsstruktur, via Luxemburg och Malta, har Bertil Hult personligen på tre år tagit ut 300 miljoner kronor i vinstutdelning.

- Syftet är att få ner skatten så nära noll som möjligt. Det är ett extremt komplicerat upplägg som betyder att man kringgår en mängd olika regler i olika länder. Man spelar ut skattesystem mot varandra, man trixar på olika sätt, som gör att till slut så betalar man inte någon skatt alls, med undantag av lite nominell beskattning här och där, säger Torsten Fensby, expert på skatteflykt.

Han ser dock inte att uppläggen är olagliga.

När kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel 2010 lät de sig bjudas av Hult på sin bröllopsresa med hans flygplan och lyxjakt i Franska Polynesien och i USA, i EF-miljardärens hus där. En gåva för miljonbelopp. Det väckte anklagelser om korruption, tills en åklagare konstaterade att Victoria är undantagen från lagen om mutbrott.

ANNONS

- Det är en god vän och att nyttja goda vänners färdmedel är inget konstigt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Trots kritiken har dock kung CarlXVI Gustaf och drottning Silvia flera gånger senare låtit sig flygas med Hults plan, kan Uppdrag granskning avslöja. Hovet bekräftar och försvarar sig med att det varit privata resor. Den senaste, till en fest som Hult hade i Moskva i somras, säger hovet att man dock har tänkt betala för – men att man fortfarande inte har fått någon faktura.

- Kungafamiljen ger prov på dåligt omdöme, något som inte blir bättre av att Hult tydligen använder avancerad skatteplanering. Kungafamiljens bjudresor är en form av vänskapskorruption, som ger Hult prestige och kan indirekt gynna hans affärer, säger Claes Sandgren professor i civilrätt och före detta ordförande för Institutet mot mutor.

Bertil Hults skatteupplägg utomlands uppger hovet att de hittills inte haft någon kännedom om.

ANNONS

- Bertil Hult har inga ekonomiska förehavanden tillsammans med kungafamiljen utan det är privata relationer och kontakter. Det har inte funnits någon anledning för hovet att granska kungafamiljens privata vänner, säger Margareta Thorgren.

Hults rikedomar och närhet till kungafamiljen har varit i rampljuset förr. Han har bjudit in Rod Stewart och Janet Jackson att uppträda på privata fester, har två privatflygplan och en lyxjakt. Vad som inte är känt är att dessa lyxfarkoster registrerades på brevlådeföretag på Bermuda, med hjälp av juristbyrån Appleby som har Hult och EF som kund.

Varken Hult eller någon annan företrädare för EF vill bli intervjuad. I ett skriftligt svar säger EF att bolagets struktur inte är uppsatt för att undvika skatt, att Hults båt och flyg inte registrerats på Bermuda av skatteskäl, samt att han betalar privat när han använder dem.

Fakta: Bertil Hult

Född 1941.

Företagsledare och entreprenör.

År 1965 grundade han EF, Education First, världens största privata språkskola.

Var vd fram till 2002, därefter lämnade han över posten men var styrelseordförande till 2008. Sitter fortfarande i styrelsen.

Har medverkat i grundandet av flera stiftelser, bland dem Mentor International, som arbetar mot ungas drogmissbruk, och Bertil Hults stiftelse, som belönar arbete för grundskoleelever med dyslexi. Hult är själv dyslektiker.

Hult International Business School och Clinton Global Initiative delar årligen ut Hultpriset till studenter som hittat lösningar på globala problem.

Seglingsentusiast som 1998 lät EF sponsra två båtar i Whitbread Round-the-World Race (numera Volvo Ocean Race Round the World), varav den ena, EF Language, vann. Källa: NE. (TT)

ANNONS