Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kungafamiljen vid Lilians dödsbädd

Prinsessan Lilian har avlidit. Hon blev 97 år gammal. Prinsessan Lilian var gift med prins Bertil, farbror till kung Carl Gustaf.

Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeisters make greve Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister bekräftar för TT att prinsessan Lillian har avlidit.
– Lillian dog i eftermiddags, exakt vilken tid tycker jag är ointressant, säger han till TT.

"Prinsessan Lilian somnade stilla in under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm, skriver hovet på sn hemsida.

Hovets informationschef Bertil Ternert uppger att läkare hade varslat om att dödsfallet nalkades och att hela kungafamiljen fanns vid prinsessan Lilians sida när hon avled, även kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.
– De kom i går kväll. De avbröt sin vistelse i Schweiz och kom då till Stockholm och besökte prinsessan Lilian. Det var hela kungafamiljen som var med de sista timmarna, säger Ternert.

Klockringning

Mellan klockan 08.00 och 08.10 på måndagsmorgonen kommer kyrkorna i centrala Stockholm att ringa.
– Det är en sorgeringning som kommer att äga rum då, enligt tradition, säger Ternert.
I övrigt uppger han att planeringen inför begravningen är i gång, men att inga detaljer ännu kan ges.
– Det återkommer vi med under de närmaste dagarna.
Kungafamiljen kommer också att släppa ett uttalanden om dödsfallet, men när är ännu inte klarlagt, uppger Ternert.

2010 tillkännagav hovet att den då 95-åriga prinsessan Lilian led av alzheimer. Hon kunde därför inte delta på kronprinsessan Victorias bröllop på sommaren.

2006 var den senaste gången som prinsessan Lilian deltog vid Nobelfestligheterna.

Medlem av kungahuset

– Lilian var ju en medlem av kungahuset. Även om hon inte var med på den offentliga scenen under den sista tiden så var hon en kunglig höghet och prinsessa av Sverige, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet, till TT.


Det innebär, säger han, att protokollet ska följas. Kistan ska ställas på lit de parade i Slottskyrkan och därefter följer en begravning med trolig närvaro av representanter för Europas kungahus, regeringar och riksdag, säger Lundgren.
– Sedan blir det kortege genom staden till begravningsplatsen vid Haga. Prins Bertil ligger där och hon kommer att vila vid hans sida.
TT: Hur snart kommer det här att ske?
– Jag skulle gissa inom två–tre veckor, svarar Lundgren.

På frågan om hur nära prinsessan Lilian stod kungaparet svarar Roger Lundgren:
– Jätte, jätte nära. Och kungabarnen också. Hon var den farmor kungabarnen inte haft – det har Lilian varit. De var alla så otroligt förtjusta i henne.
Lundgren säger att han själv första gången träffade prinsessan Lilian i mitten av 1990-talet och att de haft kontakt även personligt fram till att hennes sjukdom gjorde det omöjligt.
– Hon var en fantastisk människa, så rolig och med glimten i ögat, alltid full av bus och rackartyg.

– Hon har varit en stor tillgång för kungahuset och för Sverige och hon har charmat många världspolitiker genom åren, säger Lundgren.
– Hon har varit väldigt populär också i befolkningen. Det är en älskad kunglighet som går ur tiden. Jag ser Facebook explodera av meddelanden om att hon är borta och att folk tycker det är trist, fortsätter Lundgren.

Skriftlig kommentar

Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade på söndagskvällen en skriftlig kommentar:
"Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död. Det är en av många svenskar omtyckt och uppskattad medlem av kungahuset som nu gått ur tiden. Jag vill framföra mitt och regeringens djupa deltagande med anledning av prinsessan Lilians bortgång", skriver Reinfeldt.Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade på söndagskvällen en skriftlig kommentar:

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 i Swansea, Wales, dotter till William och Gladys Mary Davies. Gift med skådespelaren Ivan Craig, äktenskapet upplöstes 1947.
Under andra världskriget arbetade hon som fabriksarbetare i krigsindustrin och mötte 1943 prins Bertil på klubben Les Ambassadeurs.
Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården utan möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt.
Först 1976 fick de två tillstånd att gifta sig och bröllopet skedde i Drottningholms slottskapell den 7 december 1976.
Prins Bertil avled 5 januari 1997.

Kung Carl Gustaf har nu kommenterat prinsessan Lilians bortgång i ett skriftligt meddelande på hovets hemsida:
"Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt.
Prinsessan delade prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta."

Mest läst