Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kung av Kviberg

Skådespelaren Said Legue spelar småskojaren Azad i Ettor och nollor och var konsult när manuset skrevs. Han växte upp i Bergsjön och känner folk från alla läger. – Jag dömer ingen, säger han.

När Said Legue skulle visa sina gamla kvarter i nordöstra Göteborg för filmteamet trodde folk att han åkte runt med några civilpoliser. I dag skrattar han åt minnet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det kom en kille fram till mig dagen efter och sa: Said, du var ju här med tre poliser igår och gick runt och pekade. Är du med i Efterlyst?

Hans stora kontaktnät har varit guld värt för manusförfattaren Oskar Söderlund. Tillsammans har de fyllt på manus med historier och figurer filtrerade genom Oskar Söderlunds fantasi.

Said Legue betonar att Ettor och nollor inte handlar om hans eget liv. Inte heller ska någon han känner behöva känna sig utpekad, vilket vissa har oroat sig för när de hört om projektet.

– I början var det spänt, men det är risker jag har fått ta. Man ska vara försiktig, jag vill inte trampa någon på tårna. Man måste visa folk respekt.

Han återkommer till vikten av respekt och att behandla alla lika. Det är så han själv försöker leva. Det är bästa boten mot den rasism och de fördomar som han fortfarande möter.

Said Legue är född i Göteborg och uppvuxen i Bergsjön. Pappan gick bort tidigt så Said Legue var tvungen att bli vuxen fort och ta hand om sina sex syskon. När han var 18 år hade mamman lyckats spara ihop pengar så att familjen kunde flytta till en villa i Torslanda.

– Herregud, det var tufft! Eftersom vi var de enda invandrarna i Torslanda fick vi allas ögon på oss. Det var många smårasister som inte hade något för sig som kom och kastade sten på vårt hus. De kom med motorsåg också och försökte såga sönder huset.

Räddningen blev Said Legues gryende skådespelarkarriär. Regissören Agneta Fagerström-Olsson hade blivit tipsad om honom - en glad buse och populär fotbollsspelare – och han blev manuskonsult och fick en roll i tv-dramat Kniven i hjärtat. När lokaltidningen skrev om det blev Said Legue plötsligt lite känd – och accepterad. Trakasserierna upphörde.

Said Legue fick blodad tand för skådespeleri. Han har ingen formell utbildning, men det har rullat på ändå, med teaterroller och mindre roller i filmer och tv-dramer. Efter provspelningar fick han sin största roll hittills som småskojaren Azad – kungen av Kvibergs marknad – i Ettor och nollor.

– Det var roligt att spela Azad, för det är en glad karaktär. Jag är så van att bara spela polis eller kriminell helt utan ett leende. Azad är en glad och lite hal typ som kan sälja sand i öknen. Han har ett mål: Att tjäna pengar.

Dagen före intervjun premiärvisades Ettor och nollor på Göteborgs filmfestival. Said Legues mamma var där.

– Hon brukar aldrig vara nöjd med mitt skådespeleri. Men igår var hon stolt. Hon sa: Min son, jag älskar dig, idag har du visat mig något väldigt bra, jag är så stolt över dig. Det var fint att höra.

Said Legue

Fullständigt namn: Said William Legue.

Ålder: 31.

Bor: Stockholm, Göteborg och världen runt.

Familj: Stor! Sju syskon, mamma, kamelen Zinoo (i Marocko).

Yrke: Skådespelare, manuskonsult, familjeman.

Bakgrund: Hamilton 2, Bron, Morgan Pålsson – världsreporter, Kniven i hjärtat, Teater Galeasen.

Aktuell: Manuskonsult och skådespelare i SVT:s miniserie Ettor och nollor som visas i SVT 1 med start i kväll kl 21.

Mest läst