Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter seminariet fortsatte Stina Oscarson, Gabriel Byström och David Karlsson diskussionen i GP:s monter.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kulturpolitiskt eftersnack i GP:s monter

Utan politiker i konflikt får ett kulturpolitiskt samtal ett annat innehåll. Det visade sig under ett av bokmässans inledande seminarier.

Kulturutredaren David Karlsson, Skuggutredaren Stina Oscarson och den tidigare kulturministern Bengt Göransson deltog i ett seminarium på torsdagsförmiddagen, lett av GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I panelen skulle också kulturpolitikerna Jasenko Selimovic (FP) och Siv Holma (V) sitta, men båda hade lämnat sena återbud av privata skäl, vilket gjorde att den väntade debatten om det kulturpolitiska läget efter valet, snarare blev ett samtal med lite vidare ingångar än så.

David Karlsson inledde med att konstatera att Sverigedemokraterna är ett parti med en stark och populistisk kulturpolitik formulerad i tre punkter på en sida, vilket man i stället för att rädas borde utnyttja för en diskussion om kulturens värde.

Bengt Göransson menade också han att rädslan för vad Sverigedemokraterna ska åstadkomma i riksdagen är svår att förstå.

- Om tjugo ledamöter i riksdagen kan påverka de andra 329 i så stor utsträckning som alla tycks tro, ja då är det väl de 329 som är problemet, och inte de tjugo?

Till landets sittande/blivande kulturminister skickade Bengt Göransson budskapet att bättre tillvarata kulturens intresse gentemot finansministerns.

Stina Oscarson talade med engagemang om att skuggutredningen permanentats och om en växande motrörelse.

- Vi är många som vill vara med och skapa en ny berättelse, ur globalt perspektiv, som försvarar andra värden i samhället än de som har med tillväxt att göra.

Och Bengt Göransson fyllde i med en portion om eget ansvar:

- Kulturen kan inte leverera det beställda. Ni som är här måste stå upp och prata om detta.

Det gjorde också en del av seminariedeltagarna som gärna fortsatte diskussionen med panelen i GP:s monter, efter seminariets slut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.