Stolta men arga. Vi är stolta över den vård och forskning som bedrivs på SU. Men hur länge till? skriver debattörerna.
Stolta men arga. Vi är stolta över den vård och forskning som bedrivs på SU. Men hur länge till? skriver debattörerna.

Sahlgrenska sjukhuset är underfinansierat

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Så var det efter sex års budget i balans åter dags att spara – igen!

För åter igen är det budget i balans, effektivisering och verksamhetsanpassning som är regionstyrelsens övergripande mål. Efter några år där patienten kommit att stå mer i centrum blir det åter ekonomin i centrum. Vi har känt oss stolta över att börjat vrida kompassnålen mot personcentrerad vård, men nu tappar vi både fart och lust. Att i sex år haft budget i balans är en bedrift som inte så många av landets universitetssjukhus klarat. Är det inte värt något.?

Flera av oss SU-anställda som arbetat länge har sett besparingsfenomen genom alla tider. Redan på Per Dubbs tid visade det sig (enligt sägen) att det första sjukhusbygget blev för dyrt och Sahlgrenska har kanske aldrig hämtat sig sedan dess. Kan det vara så att SU är underfinansierat? Vi har överlevt ett anställningsstopp och knappt klarat oss helskinnade från det, trots stor kompetensflykt. Så nu när vi äntligen börjar se effekter av den värdebaserade vården, där resultatet är av värde för patienten, då läggs besparingarnas tunga, blöta filt över oss återigen.

ANNONS

Antydningar från regionpolitiker om att SU inte behöver mer pengar samt att vi trott att vi haft mer pengar än vi i själva verket hade. Som sista utpost för hela regionen är det svårt, ja faktiskt omöjligt, att veta hur mycket oplanerad vård vi kan förvänta oss. Framöver kommer det förmodligen att bli ännu svårare eftersom bilden av Europa och Sverige inte är i närheten av hur det såg ut i början av detta år.

Kraftigt ökande befolkning

För redan innan den stora flyktingströmmen nådde vårt land, har Göteborgsregionen sedan 2010 ökat med cirka 10000 invånare per år. En del av ökningen beror på inflyttning från land till stad men också på migration, detta har SU aldrig fått någon kompensation för. Naturligtvis ger en ökad befolkning ökad efterfrågan på sjukvård. För att göra en jämförelse är cirka 50000 invånare lika mycket som en medelstor kommun likt Skövde eller Varberg och dessa städer har alldeles egna sjukhus.

Delar av underskottet beror bland annat på en stor ökning av patienter som söker till våra akutmottagningar, cirka 5 000 fler än 2014. Naturligtvis innebär detta även fler inneliggande patienter. Beställarsystemet lämnar mycket övrigt att önska, men främst skulle man se att SU fick betalt för alla patienter som behandlas, så är dock inte fallet. När taket är nått, får vi vårda gratis. Vi kan ju inte säga nej.

ANNONS

Nya effektiva men dyra läkemedel kommer ut på marknaden. Vem vill inte ha det bästa som finns, så att man kan leva längre eller rent av bli frisk. I dagens samhälle där möjligheterna är så oändliga finns ingen acceptans för att inte få den bästa behandling som finns att tillgå. Men det kostar pengar, stora pengar som SU förväntas trolla fram ur sin stora budget

Göteborgs stad är en av landets ankomstkommuner. I början av 2015 fanns det i Göteborg cirka 50 transitplatser för ensamkommande flyktingbarn. I dag har Göteborg cirka 1 000 platser – och staden har fått direktiv från Migrationsverket att under nästa år utöka detta antal till 2 000.

Många lider av ohälsa

De människor som flyr till Sverige är människor i kris. Krig, tortyr, otrygga och omänskliga förhållanden har tvingat dem bort från sina närstående, sina hem, sina arbeten och sina skolor. Detta är människor som i stor utsträckning lider av ohälsa, en ohälsa relaterad till fruktansvärda krigs- och flyktrelaterade upplevelser. Många av dessa behöver avancerad sjukvård, som ställer stora krav på relevant kompetens hos den personal som ska möta dessa människor. De som ska skapa förutsättningar för ökad upplevelse av trygghet.

Men när nu kostymen krymper kommer både patienter och personal att drabbas. Vår sjukhusledning har förvarnat om att man inte kommer att kunna ersätta den personal som går i pension med nya medarbetare och att pågående vikariat inte förlängs. Det handlar om 200 tjänster av de 16000 anställda på SU. Det låter inte mycket men innebär att många vårdplatser stängs. Den kompetens vi förlorar blir svårt att ersätta när den personal som trots allt väljer att vara kvar kommer att behöva ägna all sin tid till att springa fortare. Det säger sig självt att vår arbetsmiljö riskerar att bli kraftigt åderlåten och att patientsäkerheten hotas.

ANNONS

Svårare att rekrytera

Det måste finnas möjlighet att rekrytera och behålla den kompetenta personal som behövs för det universitetssjukhus Västra Götalands invånare behöver. Vi tycker dessutom att vi är värda löner som inte ligger under riksgenomsnittet! Har vi tur får vi förutom trängselskatt även en differentierad p-avgift beroende av vilken sjukhustomt vi arbetar på. Allt enligt Västfastigheters uppfinningsrikedom. Naturligtvis ökar svårigheten med att rekrytera kompetent personal, men det kanske är en positiv bieffekt eftersom vi behöver bli färre.

Än så länge är flera av oss anställda stolta över att jobba på SU och mycket talar för att de vi är till för, patienterna, tycker att vi bedriver en bra vård. Vi är stolta över vårt universitetssjukhus där vi bedriver så mycket utveckling och forskning! Vi är stolta över all den rikssjukvård som bedrivs här! Men hur länge till? Vi vill värna om vår arbetsmiljö så att vi verkligen kan leva upp till vår värdegrund: Tillsammans med patienten, för patienten. Kommer vi att orka leva upp till det?

Marie Erickson

ordförande, Saco / SU

Marie Thorbentsson

ordförande, Vision / SU

Elisabeth Flygare

samordnare, Vårdförbundet / SU

ANNONS