Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 3

Kulturnatta i hela Göteborg

Kulturgöteborg har massor att erbjuda stadens invånare. GP gjorde ett par nedslag under fredagskvällens Kulturnatta – som även fortsätter under lördagen.

Kreativitet och drivkraft finns det gott om i Göteborg. Helgens kulturnatta märks i alla delar av staden.

I Kulturhuset Blå Stället i Angered invigdes kulturåret 2016 med ett fyrverkeri av konst, dans och musik. Kulturskolans kör Ministjärnorna sjöng vackert och dansgruppen Raymi, med bolivianska rötter, bjöd på energigivande dans i sina vackra, färgsprakande dräkter. Om kulturens viktiga roll i samhället som en motvikt till bland annat rasism talade författaren och poeten Khashayar Naderehvandi.

- Hur är det att växa upp i Angered och vad är det som formar ens världsbild?, frågar sig Segal Mohamed och Carmen Jedrzeja bland annat i sin teaterpjäs Två Sanningar på Angereds teater. Efter föreställning bjöd man in publiken till eftersamtal på pjäsens tema.

En mekanisk tjur, Idol-artisten Victor Andreasson, lokala band och mat lockade många unga att beträda den röda mattan till invigningen av Lokal 426, det nya ungdomshuset i Västra Göteborg. Hedersgäst vid öppningskvällen var fotbollsikonen och Göteborgsprofilen Glenn Hysén – på ungdomarnas begäran.

- Det här är viktigt. Våra ungdomar måste ha platser att samlas på. När jag växte upp fanns det fritidsgårdar i alla stadsdelar och jag undrar vart de tog vägen, säger Glenn Hysén, och lägger till.

- Jag har faktiskt skrivit krönikor om detta, i konkurrenttidningen. Det är viktigt att vi vuxna visar att vi bryr oss.

Lokal 426 är öppet för alla ungdomar mellan 13 och 19 år. Lokalen är gamla Påvelunds fritidsgård, på Nya Påvelundsskolan, men innehållet är nytt.

- Vi har haft stängt under en termin och haft work shops och arbetat med ungdomarna i olika arbetsgrupper för att planera för vad som ska finnas i det omorganiserade ungdomshuset, berättar ungdomshandledaren Faton Bergu.

CV-skrivarkvällar, söndags-kafé, två öppet hus-kvällar i veckan med föreläsningar och presentationer där exempelvis föreningar och ungdomsmottagningen är tänkta gäster, är några av vårens planerade aktiviteter.

KKV Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg håller traditionsenligt öppet för allmänheten under kulturnatta. Den ideella föreningen som bildades 1974 av en grupp konstnärer har 15 avdelningar/verkstäder i sina lokaler i det gamla Sockerbruket, Gjuteri, Emalj, Textil, Snickeri, Glas – för att nämna några. I textilverkstan möter vi nystartade designduon Studio Murkla, Charlotte Ewing och Hannah Jervelind, som arbetat hårt de senaste månaderna med sina handtryckta mönstertyger som ska premiärvisas vid Möbelmässan i Stockholm om ett par veckor.

Mitt på paradgatan Avenyn kan man slinka in och se utställningen Promiseland. En utmanande utställning med utgångspunkt i samtiden på temat migration, skapat av designeleverna på Högskolan för design och konsthantverk, HDK. Eleverna ställer med hjälp av sina verk snarare frågor än kommit med några svar.

Bild - 1
Kulturhelg. Dans, ung kultur och färgstarka mönster. Glenn Hysén, fotbollsikon och hedersgäst, när Västra Göteborg fick en ny samlingsplats, Lokal 426, för ungdomar. Dansgruppen Raymi dansade vid invigningsceremonin på Blå Stället i Angered. Myrsteg heter det handtryckta mönstertyget, skapat av Charlotte Ewing och Hannah Jervelind vid Konstnärernas Kollektivverkstad i Sockerbruket vid Klippan.
Bild - 2
Mest läst