Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Lena Adelsohn Liljeroth.

Kulturministern KU-anmäls

Berit Högman (S), ordförande i riksdagens kulturutskott, KU-anmäler kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Hon vill att Konstitutionsutskottet prövar om ministerns brev till Svenska Filminstitutet strider mot grundlagen.

I anmälan till riksdagens konstitutionsutskott under torsdagen skriver Berit Högman att hon vill se en granskning av regeringens och kulturministerns styrning av Svenska Filminstitutet och om den är förenlig med vissa bestämmelser i grundlagen.

Bakgrunden är det brev till Svenska Filminstitutets styrelse där kulturministern bland annat kritiserar den tillförordnade vd:n Bengt Toll för att ha ett "högt tonläge" i media när han önskar att regeringens 60 miljoner i digitaliseringsstöd delas ut redan nästa år istället för med början 2012. "Att Svenska Filminstitutet väljer att på detta sätt kommunicera sina synpunkter är för mig klart anmärkningsvärt.", skrev kulturministern.

Som GP tidigare har skrivit har brevet fått kritik både från SFI:s styrelse och från Berit Högman. I anmälan skriver hon att brevet är "konstitutionellt tveksamt på två sätt". Dels menar Högman att Filminstitutet bara försöker uppfylla sitt uppdrag, som bland annat går ut på att se till att film ska kunna visas i hela landet, dels att institutet inte ska styras via brev.

- En minister som vill styra en myndighet ska göra det i regleringsbrev eller genom tydliga beslut i riksdagen, säger Berit Högman (s).

Hon vill även att KU granskar den kommentar som kulturministerns politiskt sakkunnige Erik Kristow lade ut på Facebook om Filminstitutets uttalanden som "en alltför välbekant klagosång från otacksamma bidragstagare".

Du skriver att det är ett förtäckt hot om mindre anslag. Var i uttalandet hittar du hotet?

- Det blir KU:s sak att pröva det, men om det är ett synsätt som präglar hela kulturdepartementet är det allvarligt. Det underkänner i så fall hela kulturpolitiken. Det tyder på att man vill att de tacksamt ska ta emot och tiga, säger Berit Högman.

I april håller KU utfrågning i ärendet. Ett betänkande väntas komma i maj och ett beslut i juni.

Mest läst