Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Zara Larsson.

Zara Larssons Sommar i dag: Backa varandra

I sitt sommarprat tackar artisten och feministen Zara Larsson för det stöd hon fått den senaste tiden och uppmanar alla tjejer att backa varandra.

– Jag vill passa på att tacka de som stöttat och backat mig och som fortfarande gör det. Det bästa tipset jag kan ge till kvinnor och tjejer i min ålder är att backa varandra. Det ger så otroligt mycket, säger Zara Larsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i juni som Zara Larsson kritiserade Bråvallafestivalen för att samtliga huvudakter utgjordes av män, och därefter sköljde en våg av hat över henne på sociala medier. Med den spontant startade kampanjen Backa Zara visade artister, politiker och privatpersoner sitt stöd. När Zara Larsson är värd för Sommar i P1 fortsätter hon prata för feminism och jämställdhet, och mot machokultur, patriarkat och näthat.

– Du som tycker att jag är äcklig och borde dö, får tycka det. Men när det du tycker går från att vara tankar till skrift och du publicerar det någonstans så begår du ett brott, säger hon i sitt sommarprat.

Zara Larsson, 17 år, är den yngsta sommarprataren någonsin. Hon förklarar att för henne är manshat en förkortning på machokulturshat, och pratar med samma engagemang i radioprogrammet som hon brukar visa upp i sociala medier.

– Manshat är ingen lösning, men en sund reaktion på kvinnohatet som genomsyrar samhället. Våld, våldtäkter, förföljelse och hot. Kvinnohat leder till mord, men manshatet det dödar ingen, det skadar ingen, det är inte ett samhällsproblem.

Hon uppmanar alla kvinnor att stå upp, höja rösten och stötta varandra.

– Vi skyddar varandra från allt det hemska. Så länge vi har varandra är vi oförstörbara, säger hon.

Sommar i P1 med Zara Larsson sänds i dag, lördag, klockan 13.00 både i radio och på webben. Efteråt finns möjlighet att chatta med Zara Larsson på Sveriges radios hemsida.

Mest läst