Zac O’Yeah | Operation Sandalwood

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Något mer förutsägbart än svenska deckare lär väl knappast finnas. Fast när nu författaren Zac O’Yeah – som är uppväxt i Göteborg och sedan ett drygt decennium lever i mångmiljonstaden Bangalore – knåpat ihop en spänningsroman om sin nya hemstad i Indien är det ändå svårt att inte bli nyfiken.

Zac O’Yeah, eller Sakari Nuottimäki som han egentligen heter, har tidigare skrivit bland annat en läsvärd biografi över Mahatma Gandhi och en originell resebok om Indien. Med nya Operation Sandalwood – ett dödligt uppdrag för Mr. Majestic har han valt deckargenren för att skildra sitt Bangalore.

Det är inte de hypermoderna it-ingenjörernas smältdegel som beskrivs, utan bakgatornas kriminella, råa verklighet med piratkopierare och horkarlar, månglare och mördare. I denna stinkande, snuskiga och smutsiga miljö presenteras vi för en viss Hari Majestic, författarens hjälte, som visar sig vara en typisk småskojare i mellanregistret.

ANNONS

Mr Majestic blir under sitt dagliga fiffel indragen i vad som ser ut som en kidnappningsaffär. Han börjar frilansa som privatdetektiv och blir nedklubbad och misshandlad så många gånger att man snart tappar räkningen. Likt Fågel Fenix återuppstår han emellertid ständigt som ny i nästa kapitel. Bokens endimensionella intrig går ut på att Mr Majestic skall söka rätt på en svensk kvinna som blåögt sökt lyckan som Bollywoodaktris. Varför är dock svårt att förstå.

Som miljöskildring är Operation Sandalwood så långt man kan komma från Morden i Midsomer. Men bara för att författaren vältrar sig i äcklet gör det inte berättelsen mer intressant eller för den delen psykologiskt trovärdigare. Språket är dessutom oskönt, nedtyngd som det alltför ofta är av överflödiga haranger. Allt det skulle man nog kunnat ha överseende med om boken bara varit spännande. Det är den inte.

ANNONS