Vinnande konst för Göteborgs fasader

En målande trebarnsmamma från Göteborg är en av vinnarna i tävlingen Gothenburg Art 21. Llefen Carrera får själv måla upp sitt bidrag Natures dust på en fasad i Göteborg inför 400-årsjubileet 2021.

ANNONS
|

– Jag är chockad men superglad, säger Llefen Carrera, efter prisutdelningen på Röda stens konsthall.

Hela familjen finns på plats för att gratulera, maken Krister och barnen Anton, 10, Elias 7 och Filip 5 år, alla med efternamnet Hasteus. Även mamma Cucha Acuna och syskonen Daniel Mena och Misqui Hansson ville vara med och kramas.

Llefen Carrera är född i Chile. Hon kom till Sverige som sexåring och växte upp i Strömstad och bor nu sedan femton år i Göteborg.

– Jag har alltid tyckt om att måla men det är först under de senaste två åren när barnen blivit större som jag har fått tid och möjlighet att satsa lite på mig själv, berättar Llefen Carrera, och fortsätter.

ANNONS

– Det här betyder mycket, nu vet jag att fler än mamma som tycker att det jag gör är bra. Och det här är bara början...

"Konstnärens förmåga att sätta samman färger och låta ljuset stå i fokus imponerade stort på juryn. Ljuset öppnar upp bilden för intryck och tolkningar och juryn är övertygad om att detta konstverk kommer göra sig fantastiskt bra på en stor fasadyta.", skriver juryn bland annat i sin motivering.

Llefen Carrera arbetar med en bok och figuren på hennes vinnande verk är bara en av många fler i boken.

– Figurer gjord av naturstoft, säger hon och skrattar. Jag bor nära skogen i Sisjön och inspireras mycket av allt som finns där.

Totalt har tolv vinnande konstverk utsetts av en jury. Två konstnärer, Llefen Carrera och Isaac Barreda från Frankrike, är huvudvinnarna. och får tävlingens diamantpriser, vilket betyder 2000 euro vardera och att de själva får måla upp sina verk på en fasad i Göteborg. (Övriga vinnare se faktaruta).

Gothenburg Art 21är en tävling inom projektet Sätt färg på Göteborg, vilket innebär att tolv verk ska målas upp på fasader runt om i staden inför 400-årsjubileet år 2021.

Tävlingen har pågått sedan april och allmänheten har fått rösta fritt bland de 290 tävlande. När slussarna till omröstningen stängdes för en dryg månad sedan hade nästan 11 000 röster registrerats. Ungefär hälften av dem kom från utlandet. De 21 bidrag som har fick flest röster gick vidare till juryn, som nu har utsett totalt tolv vinnare.

ANNONS

– Det internationella intresset har varit stort. Tävlande från 38 länder och fem världsdelar har varit med, berättar Maria Jönsson, informationsansvarig för projektet.

De vinnande målningarna kommer vara en del av projektet 21 km konst; ett konststråk på 21 km som ska löpa från Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Sten Konsthall. Konststråket syftar till att binda samman stadsdelar med helt olika förutsättningar, samtidigt som ungdomar utbildas till byggnadsmålare och sätts i arbete.

Vinnarna Gothenburg Art 21

Diamant – Llefen Carrera med Natures Dust (Göteborg)

Diamant – Isaac Barreda med The Lost Paradise (Frankrike)

De två diamantvinnarna tilldelas 2000 euro var och får själva måla upp sitt konstverk på en fasad i Göteborg.

Tio Guldvinnare får 1000 euro vardera och får sitt konstverk uppmålat på en fasad i Göteborg av arbetslösa ungdomar från projektet Sätt färg på Göteborg.

Linda Ljungblad med Gothenburg – United (Göteborg)

DIVE med Horizon-Child (Göteborg)

Thiago Mazza med We are nature (Brasilien)

Rajorshi Sircar med The Gentle Giant (Indien)

Concreto Street Art med Lugnt vatten (Spanien)

Christo Guelov med Lego´s Bridge (Spanien)

Augustina Diaz med Artificial Borders (Argentina)

Rômulo Lass med Astronaut in love (Brasilien)

Rafael Alencar med Pantanal (Brasilien)

Irene Lasivita med Gender Revolution (Argentina)

ANNONS