Vill ha krafttag mot SF

Höjd biljettmoms, ett dominerande SF och rädsla för hyreshöjningar. Göteborgs oberoende biografer står inför tuffa utmaningar när höstsäsongen drar igång.

ANNONS
|

Det har snart gått ett år sedan SF Bios nya biograf Göta öppnade vid Götaplatsen. Det har märkts, säger Cornelia Bjurström, som är föreståndare på Bio Roy.

– Det klart det känns att de ligger så nära med nästan samma repertoar. Vi har vår stammispublik, men eftersom vi bara har en salong kräver det mer planering att gå hit. SF Göta har fyra salonger, och kan visa en film fyra-fem gånger om dagen.

"Kör samma koncept"

Något som drar mycket folk till Bio Roy är deras livevisningar av opera och balett, och att visa klassiker. Det gör även SF Göta.

LÄS MER: Ny kvalitetsbio på Götaplatsen

ANNONS

– Det känns lite knäppt att de kör på samma koncept. Men det ska bli spännande att se hur det här påverkar oss på sikt.

Bio Roy får bidrag får kommunen, vilket utgör ungefär 10 procent av deras finansiering. Resten kommer från biljettintäkter.

– Vi klarar oss med näsan precis ovanför vattenytan, säger Cornelia Bjurström.

Behöver bevis

Nu när filmpolitiken förändras efter årsskiftet hoppas hon på att man ser över SF:s dominerande ställning. Hon själv upplever att distributörer ofta hamnar i knäet på SF, vilket gör att oberoende biografer får sämre villkor.

LÄS MER: Regeringen fel ute med filmpolitiken

– Men ska man anmäla det till Konkurrensverket måste man ha solida bevis på att det är så, och det har vi inte. Då ligger det i slutändan på Kulturdepartementet.

De två andra oberoende biograferna i centrum, Capitol på Övre Husargatan och Hagabion på Linnégatan, känner inte av konkurrensen från Göta i lika hög grad som Bio Roy. Deras publik kommer i regel från västra centrum och håller sig också däromkring.

– Men visst känner vi av en viss överetablering. Vi är ju fyra biografer i centrum som vänder sig till samma publik, säger Capitols föreståndare Katarina Lorentzon.

ANNONS

Hon hoppas att de slipper höja priserna till följd av biljettmomsen höjs från 6 till 25 procent vid årskiftet, men har inte fattat något beslut ännu.

Orolig för hyreshöjning

Även Hagabion, som drivs av föreningen Folkets Bio, lever på marginalerna.

– Vi måste se om vårt hus, säger Alf Johnsen som sitter i styrelsen i Folkets Bio Göteborg.

Biografen drivs med hjälp av stöd från bland annat kommunen, Europa cinemas och Svenska filminstitutet, och en stor andel aktiva medlemmar.

– Utan volontärerna hade det inte gått ihop. Just nu har vi fyra anställda, varav en sjukskriven, som delar på sammanlagt två-tre heltider, säger Alf Johnsen.

Det går runt just nu, men Johnsen är orolig för framtiden. Dels på grund av höjningen avbiljettmomsen.Dels för att Viktoriahuset, där biografen hyr in sig, i januari överlåts från Fastighetskontoret till det kommunala bostadsbolaget Higab. Föreningen är rädd att det kommer att innebära en hyreshöjning.

LÄS MER: Konstnärer larmar efter höjda hyror

– Men innan Higab gått in som förvaltare kan vi förstås inte veta hur det blir, säger Johnsen.

Drabbat flera kulturutövare

Flera kulturutövare har larmat om att Higabs hyreshöjningar äventyrar deras verksamheter, vilket GP rapporterat om tidigare i år. Higabs vd Göran Sylvesten försvarade då höjningarna med att hyrorna legat för lågt, för länge, och att det var därför steget kunde upplevas som brant. Han underströk också att kulturverksamheterna är viktiga för Göteborgs stad, och föreslog att de konstnärer och kulturutövare som drabbats bland annat kunde se över om lokalerna de hyrde kunde nyttjas mer effektivt.

ANNONS

LÄS MER: Higab om kritiken: "Rätt hyra är viktigt"

På Hagabion och Folkets bio i Göteborg försöker man förbereda sig så gott det går för högre omkostnader.

– Vi sparar in pengar där vi kan, men det finns ju en gräns för hur mycket man kan spara, säger Alf Johnsen.

ANNONS