Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180308-aliciavikander-616169_se.gp_1.jpg
Alicia Vikander brukade spela "Tomb raider" som barn. Nu har hon tagit över rollen som Lara Croft. På torsdagen mötte hon pressen i Stockholm för att berätta om sina upplevelser av den nya "Tomb raider"-filmen.

Vikander hoppas på fler kvinnor i nästa film

Som barn vågade Alicia Vikander inte berätta för sina kompisar att hon spelade "Tomb raider". Nu har hon tagit över som Lara Croft på bio. Att rollfiguren utvecklats från sexig stereotyp till en mer mångfasetterad person fick henne att tacka ja.

Lara Crofts superkorta shorts och jättebröst är historia. I nya "Tomb raider", som har biopremiär den 16 mars, är det cargobyxor, svettigt linne och en vältränad, men normaldimensionerad kropp som gäller.

Filmen bygger på den omgörning av spelet som gjordes 2013, där en mer verklighetstrogen och sårbar version av Lara Croft introducerades. Lara är ung och vilsen i livet, jobbar som cykelbud och tränar MMA, men är inte den fullfjädrade mördarmaskin som gjorde debut i originalversionen från 90-talet.

Alicia Vikander ville gestalta en ung kvinna som kunde fungera som förebild på vita duken.

- Jag är feminist och skulle ha extremt svårt att vara med i ett sammanhang när jag inte känner att man värnar om kvinnliga karaktärer och försöker göra dem endimensionella, säger hon och fortsätter:

- När man väl breddar en roll så kommer alla toner av mänsklighet fram. Då handlar det inte bara om att vara superstark och cool och häftig hela tiden.

Vågade inte berätta

När hon var nio år gammal brukade hon spela "Tomb raider", men vågade inte berätta för sina kompisar att hon gjorde det. Då var spelvärlden ännu mer mansdominerad än i dag och Alicia Vikander hade svårt att erkänna att hon som tjej gillade att spela.

- Lara Croft var revolutionerande. Jag hade aldrig sett en ung tjej i ett tv-spel förut och även Angelina Jolie i de första "Tomb raider"-filmerna var revolutionerande på det sättet att man i stort sett aldrig hade sett en kvinna leda en sådan genre-action-film, säger hon.

De allra flesta förknippar Alicia Vikander med kostymfilmer och smalare kvalitetsdramer, men själv har hon också alltid älskat äventyrs- och actionfilmer. För henne var det en dröm att få träna upp sig i fyra månader och göra egna stuntscener i den minst sagt actionladdade berättelsen om hur Lara Croft försöker återfinna sin försvunna pappa. I filmen boxas hon, klättrar, skjuter pilbåge, hänger från stup och försöker överleva i forsar.

- Scenen i forsen var tuffast. Där fick jag åka ner 25 gånger i 11-gradigt vatten med rep runt händerna, berättar hon.

Hur byggdes "superkroppen"?

TT: Manliga skådisar får ofta frågor om hur de har byggt upp sin "superkropp". Har du också fått de frågorna?

- Nej, inte förut, vilket har varit lite tråkigt. Men det har ju i stort sett inte varit några roller för kvinnor där vi får spela action. "Atomic Blonde", "Mad Max", "Wonder Woman" – och kanske Angelina Jolie – det är några av de få gånger jag har sett kvinnor få ta för sig på det sättet. Så jag hoppas att fler kvinnor kan få prata om sådana saker som att de gjort fysiska förberedelser för en roll.

TT: Fast i "Tomb raider" finns det i stort sett bara tre kvinnor med större roller. Hur ser du på det?

- Det ifrågasätter jag också. Om en publik önskar att det blir en nummer två hoppas jag att det blir fler kvinnor i filmen.

Fakta: Alicia Vikander

TT

Född: 1988 i Göteborg.

Debuterade: Som barn i uppsättningar på Göteborgsoperan, bland annat musikalen "Kristina från Duvemåla.

Bakgrund: Gick gymnasiet på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Sökte till scenskolan i Sverige i två års tid utan att komma in.

Karriär i urval: Medverkade i tv-serien "Andra Avenyn" mellan 2007 och 2008. Fick sitt svenska genombrott i Lisa Langseths film "Till det som är vackert" 2010, en rollprestation som gav henne en Guldbagge. Spelade den danska drottningen Caroline Mathilda i det danska Oscarsbidraget "A royal affair" 2012. Den insatsen och rollen som Kitty i "Anna Karenina" samma år utgjorde startskottet för hennes internationella karriär. Belönades med en Oscar för rollen som Gerda Wegener i "The Danish girl" 2016. Har också synts i filmer som "Ex machina", "Jason Bourne" och Lisa Langseths "Euphoria".

Aktuell: Som Lara Croft i "Tomb raider" som har svensk biopremiär den 16 mars.

Fakta: Regissören om Alicia Vikander

TT

Den norske regissören Roar Uthaug tvekade inte när han valde Alicia Vikander för rollen som Lara Croft i "Tomb raider".

- Jag har varit ett fan av Alicia länge, sett hennes svenska filmer och haft lust att jobba med henne länge. Hon är en fantastisk skådespelare och har det emotionella och djupa vi var ute efter till vår Lara. Samtidigt har hon en dedikation till det hon gör, som jag aldrig tidigare har sett.

TT: Hur disciplinerad är hon?

- Hon är extremt disciplinerad. Hon tränade morgon och kväll i fyra månader för att komma i form för den här filmen. Vi filmade i 100 dagar och hon var med i så gott som alla scener. Hon sprang, klättrade, hoppade, simmade, rullade runt i gyttjan – hon var otroligt dedikerad och tuff.

Mest läst