Svenska Nina Stemme blir den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson Prize. Arkivbild.
Svenska Nina Stemme blir den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson Prize. Arkivbild.

Valet av Nina Stemme applåderas

Valet av svenska Nina Stemme som den fjärde mottagaren av Birgit Nilsson Prize möter idel bifall. Stiftelsens ordförande Rutbert Reisch beskriver henne som den största operakonstnären och Wagnersångerskan i dag.

ANNONS
|

Precis som en gång Birgit Nilsson möter Nina Stemme i dag den internationella operapublikens och kritikernas enorma uppskattning. De senaste åren har hon sjungit från alla de stora operahusens scener och gästspelen hemma på Operan i Stockholm säljer slut på en kvart.

- Jag vet att det här låter arrogant, men ta vilken som helst av hennes roller, man vet att det här är en stor konstnär, inte bara någon som visar upp sin röst. Det är någon som gör avtryck, som man tar med sig i minnesbanken, säger Rutbert Reisch, styrelseordförande i Birgit Nilsson Foundation.

ANNONS

Självlysande

Under den välbesökta presskonferensen på Musikaliska i Stockholm visas en bild av Birgit Nilsson och en ung självlysande Nina Stemme, daterad 1996 då hon också fick Birgit Nilsson-stipendiet. Men valet av Stemme som den fjärde mottagaren av världens största musikpris inom klassisk musik (en miljon dollar) har inget att göra med att hon är svensk eller att hon sjunger samma repertoar som Birgit Nilsson gjorde, enligt Resich.

I stället handlar det uteslutande om konstnärliga kvaliteter. Styrelsen beslutar efter rekommendation av en internationell kommitté och redan där rådde samstämmighet.

- Vi tog in medlemmarnas val och då stod det väldigt tydligt att Nina Stemme stod utan riktig konkurrens.

"Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är en ännu större ära att bli erkänd i mitt hemland av en ansedd stiftelse som bär namnet och vårdar arvet efter en legend – min idol Birgit Nilsson. Eftersom hon i år skulle ha fyllt 100 år känner jag mig extra ödmjuk och hedrad över att få ta emot detta pris", säger Nina Stemme i en skriftlig kommentar.

ANNONS

"Dominerande kraft"

Rutbert Reisch beskriver henne som en enormt seriöst arbetande konstnär och lyfter särskilt fram hennes framförande av "Nibelungens ring" i San Francisco 2011.

- Det var från och med då som hon blev den dominerande kraften inom det Wagnerska området.

Sören Tranberg, redaktör för tidskriften Opera, konstaterar att Nina Stemme i dag har samma dragningskraft på den operaälskande publiken i Wien som Birgit Nilsson hade. Bo Löfvendahl, musikkritiker på Svenska Dagbladet ser Stemme som världens i dag bästa levande dramatiska sopran.

- Hon fick Svenska Dagbladets operapris 2004 och redan då kände man att det här är början på en mycket stor karriär. Det roliga är att hon levt upp till förväntningarna och till och med överträffat dem, hon har ju numera just den här fantastiska förmågan att nå ut som Birgit Nilsson hade.

Inte heller Susanne Rydén, preses på Kungliga Musikaliska Akademien, kan se en annan pristagare än Nina Stemme i år. Under tisdagens presskonferens avslöjas också att Musikaliska Akademien nu ska ta över ansvaret för Birgit Nilsson Foundation.

ANNONS

- Det blir en internationell priskommitté som utser pristagarna precis som i dag, men stiftelsen ska ha sitt formella hem i Sverige i stället för i Schweiz. Den ska också ha en egen styrelse.

TT

Fakta: Nina Stemme

Född: 1963 i Stockholm.

Bor: I Stockholm, gift med scenografen Bengt Gomér, tre barn.

Bakgrund: Gick i Adolf Fredrik musikklasser. Studerade ekonomi på universitetet innan hon ändrade inriktning på allvar och gick Operahögskolan där hon tog examen 1994.

Roller: Isolde, Brünnhilde, Elisabeth ("Tannhäuser), Turandot, Tosca, Ariadne, Salome med flera.

Fakta: Birgit Nilsson-priset

Prisets historia: Redan på 1980-talet började Birgit Nilsson planera för ett operapris. Då startades en stiftelse som skulle arbeta för att förverkliga hennes dröm. Det dröjde dock till fyra år efter Birgit Nilssons död innan det första priset delades ut.

Prisets stadgar: Birgit Nilsson Prize delas ut vartannat eller vart tredje år. Pristagaren ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten. Det kan tilldelas en nu aktiv sångare eller sångerska inom opera, konsert, oratorium eller lieder, till en nu aktiv dirigent eller till en institution som ett operahus eller en orkester.

Prisets storlek: The Birgit Nilsson Prize är med sin prissumma på en miljon dollar det största priset inom den klassiska musiken.

Tidigare pristagare: operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011), Wiens filharmoniska orkester (2014).

Aktuellt: Årets pris delas ut på Kungliga Operan i Stockholm den 11 oktober i år.

ANNONS