Att bygga sin stad i skuggan av en vulkan har så klart sina risker, i kommande expansionen "Gathering storm". Pressbild.
Att bygga sin stad i skuggan av en vulkan har så klart sina risker, i kommande expansionen "Gathering storm". Pressbild.

Väderkatastrofer i "Civilization"-expansion

Strategispelet "Civilization VI" får en ny expansion i vinter, där klimatet får en betydligt större betydelse.

ANNONS
|

I "Gathering storm" utlovas den största expansionen hittills för ett "Civ"-spel, som går ut på att ta sin civilisation från en stenåldersbosättning genom historien mot världsherravälde. Åtta nya civilisationer ingår, och det vanliga hopplocket av nya byggnader, enheter och underverk.

Den största nyheten enligt spelskaparen Ed Beach är den här gången att planeten förändras, och hur det påverkar de olika bosättningarna. Bland annat måste spelaren väga fördelarna med att bygga sina städer vid vattnet, mot riskerna för översvämningar. Detsamma gäller bosättningar vid vulkaner.

"Vi har adderat fyra olika sorters oväder för att sprida risken att drabbas av en naturkatastrof över kartan. Och vi har haft kul när vi adderat en del av de historiska implikationer man kan tänka sig att en storm kan ha. Så vi har orkaner som kan sänka skepp till havs, sandstormar som sveper in från öknen och kväver närliggande städer, snöstormar i Ryssland som är extra farliga för invandrande arméer", säger Beach i ett pressmeddelande.

ANNONS

Även klimatförändringar introduceras, där spelaren ska känna att dess agerande kan få betydelse för hela planeten. Expansionen släpps den 14 februari till PC.

TT

Fakta: "Civilization"

"Civilization", eller "Civ" som den ofta förkortas, är en spelserie som bygger på grundandet och utvecklandet av en civilisation från forntid till framtid.

Spelen är turordningsbaserade och kartan är numera uppbyggd av hexagoner.

Det första "Civ" släpptes 1991 och utvecklades av Sid Meier, som sedan även varit inblandad även i uppföljarna. Det senaste spelet släpptes 2016 till PC, och har senare också släppts till Nintendos Switch och Ipad/Iphone.

ANNONS