Parisa Amiri och Kristofer Lundström har båda varit programledare för kulturmagasinet Kobra. Bilder: SVT respektive TT.
Parisa Amiri och Kristofer Lundström har båda varit programledare för kulturmagasinet Kobra. Bilder: SVT respektive TT.

SVT lägger ner Kobra - programmet Edit tar över

Efter 17 år i etern går kulturprogrammet Kobra i graven. Istället kommer SVT att satsa på Edit, som ska bli kanalens nya "populärkulturella flaggskepp".

ANNONS
|

​Eva Beckman, programbeställare för kultur, fakta, evenemang och livsåskådning, vill inte kalla det för en nedläggning.

– Vi slår ihop Kobra och Edit. Tillsammans ska de göra nytt utbud, säger hon.

Varför tar ni bort det inarbetade varumärket Kobra?

– Det är något vi har pratat om länge, om vi skulle kalla den nya satsningenKobra, Edit eller något tredje. Vi fastnade för Edit för att det är ett ganska nytt varumärkesom man kan fylla med nytt innehåll.

Läs mer:De blir programledare för nya SVT-satsningen

Tittare protesterar på Facebook

På Kobras Facebooksida började trogna tittare att protestera mot beslutet redan på måndagskvällen.

"Som jag har tittat på detta eminenta program . Alldeles unikt . Herr Lundström ÄR Kobra . Kommer att bli ett tomrum i universum nu" skriver en besviken tittare.

ANNONS

"Varför byter ni till namnet på programmet som ingen känner till?" undrar en annan.

Vad vill du säga till dem?

– Håll ut! Jag själv har varit trogen Kobratittare i 17 år. Det har varit ett fantastiskt program. Hela den kvaliteten: nyskapande, formstarkt, väl redaktörat och originellt hoppas jag att Kobras publik ska känna igen nu när vi skapar något nytt.

Kristofer Lundström slutade nyligen

Kobra har under hösten letts av Parisa Amiri, sedan mångårige programledaren Kristofer Lundström valt att sluta. Ingen av dem kommer att vara programledare för det nya Edit.

– Vi kommer inte att ha en fast programledare. Parisa Amiri har gjort ett superbra jobb under hösten. Hon kommer bland annat att göra en serie för Edit under våren.

Det nya programmet Edit kommer att fokusera på SVT Play i första hand och dyka upp i olika former, bland annat som en månadsutgåva "med extra premiumkänsla".

– Där har vi funderat på vad tv-världens motsvarighet till en lyxig månadsbilaga skulle vara. Den kommer att ha olika form och berättande, men inte en programledare som säger "hej och välkomnas". Vi gör detta för att hitta nya sätt att berätta på som man inte sett förut.

Edit-programmen kommer även att sändas i linjär tv, i SVT2.

ANNONS
ANNONS