Johanna Hagström: "Det är på webben det händer"

ANNONS
|

Det är på webben det händer och det gäller även tv-utbudet. Medan tablå-tv satsar på idel säkra kort och underhållningsprogram som är så breda att de helt saknar kontur, så är det streamingtjänsterna som både tar ut svängarna och bjuder på de fetaste dramaupplevelserna.

1 Kör i fatt sommarförseningen

Om du inte ägnade sommarkvällarna åt att plöja dramaserier så finns det åtminstone två snackisar som du bör kolla för att hänga med: Stranger things på Netflix och The night of på HBO Nordic. Båda serierna är åtta avsnitt långa och finns i sin helhet på respektive streamingtjänst.

The night of är en suggestiv och välgjord remake av BBC-serien Criminal justice. Den unge Naz anklagas för att ha mördat en ung kvinna och vi får följa hans rent eländiga resa genom det amerikanska rättssystemet. Inte så upplyftande, men riktigt bra.

ANNONS

Stranger things är mer lättsmält, men inte mindre spännande, och därtill ett formidabelt fyrverkeri av referenser till kultiga filmer och tv-serier som ET, Stand by me och Goonies. Dessutom står ett gäng barnskådespelare för helt ljuvliga rolltolkningar. Netflix har redan utlovat en andra säsong.

2 HÖSTENS HÖJDARDRAMA

Den streamade dramaserie som det surras mest om är Westworld, med bland andra Anthony Hopkins, som får premiär 3 oktober hos HBO Nordic. Serien bygger på filmen från 1973 med samma namn och utspelar sig i en futuristisk nöjespark, där gammal westernmiljö möter robotar – som ballar ur. HBO är på desperat jakt efter ett nytt succédrama och enligt ryktet har inspelningarna omgärdats av problem och premiärdatum flyttats fram. Den senaste trailern ser i alla fall väldigt lovande ut.

3 KANALERNAS HUMORVERKSTAD

Om du undrar var den unga, hungriga tv-humorn tagit vägen så är hittar du den på tv-bolagens Playkanaler i höst. Humorgruppen De Vet Du får exempelvis en egen realityserie på TV4 Play med start i oktober. På TV4:s Youtubekanal blir det mer män, förlåt humor, då Christoffer Nordenrot sjösätter serien Män-i-skor och Idolprogramledaren Pär Lernström bryter ny mark med Veckans 360, som ska bjuda på det yppersta av virtual reality-teknik. Min pappa har redan skaffat sådana där hiskliga VR-glasögon, så det duger inte som undanflykt att vara pensionär. Alla ska med.

ANNONS

SVT Play, då? Jo, de kör ”buskis i ny tappning” med Uti bôgda (premiär 21 oktober), ”skruvade dramat” Insiativet (ja, det stavas så) med bland andra Happy Jankell i hemmagjord superhjältedräkt (20 september), Trettiplus av och med humorgruppen Stallet och Juicebaren, där Stockholms innerstadsneurotiker samlas och gör upp (6 december).

Det kan bli fantastiskt. Det kan bli katastrof. Allt känns precis sådär härligt osäkrat som jag önskar att hela tv-tablån var.

ANNONS