Bland de inbjudna konstnärerna finns bland andra polska Joanna Rajkowska.
Bland de inbjudna konstnärerna finns bland andra polska Joanna Rajkowska.

Två miljoner till konstprojekt i Göteborg

ANNONS
|

På torsdagen beviljades konst- och designorganisationen ICIA ett betydande anslag på över 2 miljoner kronor. Pengarna kommer från Svenska postkodlotteriet och ska användas till Motbilder, höstens stora konsthappening på olika platser runt om i Göteborg.

– Vi är jätteglada att få stöd för ett såpass politiskt projekt som det här, säger Anna van der Vliet, grundare och konstnärlig ledare för ICIA.

– Det ska bli intressant att gå in i strukturen för Göteborg. En stad som efter 25 år av rött styre ändå är Sveriges mest segregerade stad, som ligger väldigt illa till också med europeiska mått mätt.

ANNONS

"En motbild är en framställning avsedd att vara en uttrycklig motsats till något". Så definieras begreppet i allafall av ICIA som uppfodrande valt att ge sin utställning just detta namn.

Inför valet, 22 augusti till 15 september, kommer dygt 20 svenska och internationella konstnärer, poeter och aktivister på olika sätt att ta sig an det offentliga rummet Göteborg – genom tal, installationer, utsagor, stadsvandringar, video, text och performance. "De befintliga verk som ingår i utställningen kommer laddas med ny innebörd genom det sammanhang inom vilket de visas" lovar Anna van der Vliet på ICIA:s hemsida.

Bland de inbjudna konstnärerna finns bland andra polska Joanna Rajkowska, som lägger stark vikt vid platsens identitet och gömda spänningar. Hon är känd inte minst för den 15 meter höga konstgjorda palm hon låtit uppföra centralt i Warsawa. Ett verk med titeln Greetings from Jerusalem Avenue.

En annan prisad konstnär som bjudits in till Motbilder är Johannes Samuelsson från Umeå som arbetar med fotografi, text och video. Ofta befinner han sig i gränslandet mellan konstnär och grävande journalist.

ANNONS

Medverkar i Motbilder gör även Dimen Abdulla, Patrik Bengtsson, Kjell Caminha, Cecilia Germain, Johanna Gustavsson, Maja Hammarén, Marika Hedemyr, Cecilia Parsberg och The Non Existence Center.

I samarbete med konstplattformen Skogen produceras ett nytt verk med Lisa Fernström och Tova Gerge. Statsvetaren Chantal Mouffe finns bland konstprojektets seminariegäster, inbjuden för att diskutera konstens och politikens möjligheter i vår tid.

ICIA som institut vill utveckla nya former och förutsättningar för samtidskonsten. De vill också förena idéanalys, konstpolitik och konstnärlig produktion. Ett tredje mål är att starta ett ICIA House i Göteborg för merparten av verksamheten.

Anna van der Vliet som driver ICIA, har tidigare bland annat arbetat som curator och chef för MAP, Mobile Art Production, projektledare på Göteborgs internationella konstbiennal och chefredaktör för konsttidskriften Paletten.

Konstprojektet Motbilder har även beviljats stöd från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen.

ANNONS