Tusentals böcker skänktes på stan

ANNONS
|

Flera undersökningar de senaste åren pekar på försämrade läsvanor och kraftigt minskad läsförståelse hos ungdomar. Orsaken till det är många, men den största boven i dramat är den minskade läsningen. Allt fler ungdomar lägger allt mindre tid på att läsa skönlitterära böcker.

Det läsfrämjande projektet Värsta boken har pågått i flera år och är ett försök av Göteborgs folkbibliotek (Stadsbiblioteket och de olika stadsdelarnas egna bibliotek) att vända den dystra trenden och ett sätt att minska tröskeln för unga människor att bli läsande människor.

Bra med läsning

–Vi vet att människor som läser böcker får ett betydligt rikare och större ordförråd än de som inte gör det. Läsning utmanar tanken och stimulerar hjärnan på ett sätt som film och tv inte kan göra, säger Jonas Asp, ungdomsbibliotekarie på Stadsbiblioteket.

ANNONS

För att nå stans läsande ungdomar, och framför allt dem som inte har någon vidare vana av att läsa böcker, har biblioteken köpt in tusentals nya pocketböcker som med start i lördagskommer att delas ut gratis på olika ställen i Göteborg under den kommande månaden.

Oväntade platser

–Tanken är att möta ungdomarna utanför bibliotekets väggar. Att vi bibliotekarier ska dyka upp på lite oväntade platser och duka fram massor av nya, fina böcker som vi kan skänka till ungdomarna. Förhoppningsvis blir det också många bra möten där vi får chans att prata med ungdomarna, inspirera dem till läsning och erbjuda en positiv bild av biblioteket och av oss bibliotekarier, säger Jonas Asp.

Bland de flera tusen pocketböcker som han och de andra bibliotekarierna hadebunkrat upp med fanns allt från amerikanska serieböcker och dystopiska romanser, till skräckberättelser och nya svenska ungdomsböcker. Bland de hundratals olika titlarna märktes Girl online, Maze runner, The unbeatable Squirrel Girl, Harry Potter-serien, Divergent, Star wars, Anna och den franska kyssen, Naruto, Game of thrones, Kunskapens frukt, Den femte vågen, Avengers, Pokémon Go – den inofficiella handboken och den norska boken Odinsbarn, med mera.

Stort intresse

Och den lockande ”fällan” tycktes fungera. När GP vid 15-tiden i går eftermiddag besökte bibliotekens båda bokbord som ställts upp vid Vetenskapsfestivalens monter inne i Nordstan hade Jonas Asp och hans kollegor fullt sjå med att svara på ungdomarnas frågor och rekommendera böcker till höger och vänster. Precis som det ska vara.

ANNONS

–Många ungdomar blir positivt överraskade av att vi står här och blir väldigt glada över att få välja en bok och ta med hem. De kanske bara råkade strosa in i Nordstan av en slump och går ut igen med en bok i handen. Det är en underbar känsla att nå fram till någon, att väcka ett läsintresse.

Köpcenter är effektiva

Värsta boken pågår under vissa datum (se faktaruta) och på så skilda platser som stränder, bibliotek och stadsdelsfestivaler. Men Jonas Asp menar att det är i köpcenter som Nordstan som det som fungerar bäst.

–Här finns en naturlig genomströmning av människor från Göteborgs alla stadsdelar, och det är ganska lätt att nå ut till ungdomar som inte räknade med att finna bord med gratisböcker härinne.

Ni tar dem lite off guard?

–(Skratt) Ja, så är det faktiskt.

FOTNOT: Under lördagen delades gratisböcker även ut i Guldheden och Biskopsgården.

Värsta boken

Är: En årligen återkommande läskampanj där Göteborgs bibliotek helt gratis delar ut tusentals nya pocketböcker till ungdomar mellan 13 och 25 år.

Bakgrund: Från början var Värsta boken ett gemensamt projekt med Göteborg, kranskommunerna och Kultur i Väst. Numera är det folkbiblioteken i Göteborg som ensamma arrangerar Värsta boken.

Mål: Att få så många läsovana ungdomar som möjligt att ”komma över tröskeln” och bli bokläsare.

Finansiär: Satsningen möjliggörs tack vare ett inköpsstöd från Kulturrådet på 100 000 kronor.

Bokutdelningar: 6/6 Torslandafestivalen, 9/6 Linnéstadens bibliotek, 10/6 Tuvedagen, Positivparken i Västra Frölunda och Sommarkalas på Kortedala torg, 16/6 Kulturhuset Kåken och senare i sommar vid Sillviks strand och i september på Kärradagen.

ANNONS