Truckbalett som utvecklar möten

ANNONS
|

Truckbaletten är en av Airisprojektets uppvisningar på Kulturkalaset. Airisprojektet är en del av Skådebanan kultur- och arbetslivs verksamhet och den handlar i korthet om att utveckla möten mellan kultursektorn och arbetsplatsen.

- Vi jobbar med att skapa kreativitet och motivation, men kanske framförallt förändringsbenägenhet på arbetsplatser, säger verksamhetsledare Pia Areblad.

Detta görs genom att en konstnär integreras i olika arbetsmiljöer och arbetar med olika projekt. I vissa fall så länge som i ett år. Veera Suvalo Grimberg hamnade genom Skådebanan på företaget Aspen där hon jobbade i tio månader. Bland annat med en kortfilm där hon fångade vardagsrörelser bland arbetarna och slogs av hur dansant det kunde te sig.

ANNONS

- I mina ögon såg det ut som en fantastisk balett med bestämda rörelser och piruetter när truckarna åkte fram, förklarar Veera.

När hon sedan fick frågan om hon ville sätta upp något till Göteborg kulturkalas så tvekade hon inte en sekund. Med hjälp av truckförarna Emilio, Jan och Jens, nio tjejer från Mölndals kulturskola och dansaren/kompositören Anders Rimpi kunde så verket Truckbalett framföras under lördagen på kulturkalaset. Själva baletten ter sig för den oinvigde som en slags mekanodans där människa härmar maskin och maskin härmar människa. Truckarna, för dagen uppklädda i tyll som riktiga ballerinor, följer Veeras danssteg och dirigeringar samtidigt som tjejerna i ensemblens rörelseschema symboliserar industrin. Allting ackompanjeras av Anders Rimpis specialgjorda musik som delvis är byggd på samplingar och förstärkta ljud från truckarna. Det hela resulterar i en syntes i dansform mellan människa och maskin.

De som gått längst från sin hemmaarena i detta projekt är truckförarna själva och enligt Veera krävdes det viss övertalning innan de ställde upp. De är väl värda sina applåder efter föreställningen för hoppet mellan industriarbete och balett är inte helt kort, och ganska modigt.

ANNONS