Tråkiga fasader färgas till liv

Nu har 10 olika fasader i Göteborg fått en splitterny skrud, tack vare projektet ArtMadeThis. Tanken är att låta kvinnliga konstnärer som inte syns lika mycket i gatukonsten få ta plats.

ANNONS
|

I en av de annars så tråkiga gränderna vid Operan finns tre nya muralmålningar. Den ena föreställer kvinnor ekiperade för tvättstugetjänstgöring, men kassarna har hamnat på deras huvuden istället för armvecken.

– Det är det obetalda hemarbetet som är temat,liksom känslan man kan få inför det arbetet, förklarar Lovisa Sköld.

Hon är född och uppvuxen i Småland, men bor sedan flera år tillbaka i Göteborg. Här är hon aktiv som smyckesdesigner och konstnär. Hon är ordförande i kulturföreningen Taket som ligger vid Järntorget och det är även där hon vanligtvis har sin ateljé. Temat hon valt för muralmålningen ligger i linje med det hon vanligtvis avbildar i sin konst.

ANNONS

– Det är ett viktigt ämne. Jag spenderade en del tid här innan jag började måla för att känna in platsen och det kändes rätt. Skillnaden är att jag brukar jobba i betydligt mindre format så nu tänkte jag mer popkonst och streetart, berättar hon.

"Känns som en utställning"

Totalt tog det fyra dagar att färdigställa verket. Samtidigt jobba två andra konstnärer intill med helt skilda verk.

– Resultatet är att det känns som en utställningen där olikastilar möts. Vi var här alla samtidigt en dag, menvi var väldigt fokuserade så vi hann inte prata så mycket. Trots det var det väldigt trevligt med sällskap.

Projektet #ArtMadeThis inleddes i pilotform i Göteborg för tre år sedan. Under åren har det växt och i dag finns totalt 80 muralmålningar utspridda i totalt fyra olika kommuner. Bakom projektet liggerkreatören Ali Davoodi i samarbete med Vasakronan.

– Jag har haft galleri innan, men ville utforska gatukonsten. Efter en snabb koll insåg jag att det finns alldeles för lite kvinnor representerade. Då föreslog jag en satsning med fokus på att lyfta fram just kvinnliga konstnärer, säger Ali Davoodi.

Så tillägger han:

– Förutsättningen var att det inte bara skulle tillhandahållas ytor där konstnärerna fick synas, utan även att samtliga skulle få bra betalt. Det är en klassiker annars att erbjuda synlighet, men ingen betalning.

ANNONS

Kommuner står på kö

Nu har ytterligare tre kommunerställt sig i kö för att få vara med i projektet. Resultaten har delvis varit oväntade.

– Det bästa är att en mängdolika konstnärer får visa sin konst, de får betalt och alstren kommer få finnas för alltid. Sen har det varit kul att se grannars reaktioner. Flera stycken har på olika platser sagt att konsten gör att det blir en helt annan stämning. En granne här sa att det kännstryggare med konst. Det blir en varmare och mer genuin yta och kännsinte lika mycket som en trist bakgata, berättar Ali och fortsätter:

– Det har dessutom lett till en nästintill total minskning av klotter på ytorna där vi jobbat.När folk som brukar klottra på fasader kommer hit och ser konsten låter man den vara.

Verken i Göteborg är precis färdigmålade. Så småningom kommer samtliga att belysas, det kommer sättas upp skyltar som beskriver konsten och personen bakom verket samt sättas upp skydd.

"Det finns hur många som helst"

Konstnärerna efterlystes framför allt via sociala medier. Under en vecka kunde man ansöka om att vara med och redan där kunde man slå hål på myten om att det finns få kvinnliga gatukonstnärer.

– Vi fick in 580 ansökningar och jag tror att vi bara skrapat på ytan. Det finns hur många som helst, menar Ali Davoodi.

ANNONS

Lovisa Sköld putsar precis klart på en av Ikeakassarnas remmar. Hon menar att det är på tiden att kvinnliga konstnärer får ta mer plats.

– Det är fantastiskt att lyfta kvinnor och att vi kan ta så stor plats. I Göteborg finns det så många skulpturer som föreställer män. Nu har kvinnor fått ta plats som konstnärer och i vissa fall dessutom gestalta kvinnor.

ANNONS