Tommy Nilsson - nu utan reklam

ANNONS
|

Under ett par dagar i mars handlade mycket om Tommy Nilsson, den 53-årige sångaren som plötsligt avslöjade att han skulle börja kalla sig för Black och lira dödsmetall. Sociala medier gjorde att den "crazy idén" med namnbytet och den nya mörka imagen blev en större "snackis" än reklammakarna och huvudpersonen kunde ha drömt om. För det var ju en "lögn", en kul grej för att göra reklam för en chokladsort.

Men också ett sätt att uppmärksamma Sverige på att Tommy Nilsson är tillbaka med en skiva.

Visitkort

Nu kommer den där plattan "Stay straight on the current road", inspelad i hemmastudion i huset i Färila utanför Ljusdal.

ANNONS

-Skivan är viktig för mig, den är ju som ett visitkort för att skaffa spelningar, säger Tommy Nilsson om de tio låtarna som han skrivit och producerat tillsammans med Johan Glössner utan något skivbolags inblandning.

Nio av tio låtar är på engelska, som hans egen favoritlåt på skivan, "Tell me father", en sång om hans religiösa funderingar, tvivel och om hans sökande efter något att tro på.

-Religion delar. Det vore roligare att hitta något som helar, menar Tommy Nilsson och poängterar att skivan också innehåller några rena "popbagateller".

"En resa"

Tommy Nilsson är tydlig med att det gäller att anpassa sig till "den nya tiden", till den verklighet som innebär att det inte längre är det viktigaste för en artist att få skivkontrakt, och till att använda sig av de sociala medierna.

-Hela grejen med Black, det var en resa som hette duga för mig. Att upptäcka hur fort det går. Det tog en timme så var det överallt. Jag satt i en lägenhet i södra Stockholm, framför datorn och bara: "Va?", konstaterar Tommy Nilsson och illustrerar med att ansiktsuttryck fullt av överraskning och lägger fnissande till att han kanske underskattat sitt varumärke. -Man sitter ute i skogen och skriver låtar, inte fan vet jag om någon är intresserad längre. Men det var det ju. Det är lite smickrande också, faktiskt. De som skrev negativt om mig, det var vad de tyckte innan också, så det förändrar ingenting, menar Tommy Nilsson.

Bra med diskussion

Han tycker att det är bra att det blev en debatt om vad som är sant eller ej i medierna, om källkritik och om just det vansinniga tempot, nödvändigheten i att lägga ut nyheter snabbt, annars "blir man omkörd".

-Det kan vara mycket allvarligare saker, allvarligare lögner, som sprids så kvickt. Jag tycker att jag drev med mig själv, med killen som varit med i schlagerfestivalen och sjungit

"Öppna din dörr" och att jag bjöd svenska folket på ett skratt i 24 timmar. Men sen går det en stund och allt är som vanligt igen, förklarar Tommy Nilsson som beskriver sin karriär som brokig, allt sedan första skivan med bandet Horizont 1977.

-Jag har gjort så mycket olika saker och det har varit fantastiskt. Variation är också ett sätt att överleva i ett litet land. Jag är glatt förvånad att det fortfarande ringer någon och vill att jag ska sjunga. Artisteriet är ju min försörjning. Jag har fem barn som ska ha mat, kläder och datorer, säger Tommy Nilsson.

TOMMY NILSSON

Ålder: 53

Bor: I Färila utanför Ljusdal och i lägenhet i södra Stockholm.

Gör: Ett 50-tal spelningar om året. I sommar bland annat i Oxelösund den 7 juli och på visfestivalen i Västervik den 12 juli.

Den mest önskade låten: Är fortfarande "Öppna din dörr".

ANNONS

Är: Stolt hedersmedlem i AIK

Apropå namnbytet till Black som bara var en pr-kupp, Han har mailat fram och tillbaka med Colin Vearncombe, artisten som har kallat sig för Black sedan 1980-talet. "Han bara skrattade och tyckte att det var skitkul. Vi sa att det vore fantastiskt om han skrev en låt till min skiva. Men nu hann vi inte med det den här gången".

Aktuell: Med sin femtonde skiva, "Stay straight on the current road".

ANNONS