Tommy Ivarsson framröstad som Lyssnarnas sommarvärd

ANNONS
|

Det blev rekord i antalet röster när Lyssnarnas sommarvärd skulle röstas fram. Sveriges Radio avslöjar inte röstfördelningen, men att döma av spridningen i sociala medier vann Kungälvsbon Tommy Ivarsson en jordskredsseger.

– Det har varit en enorm kampanj, där vänner, privatpersoner och företag har engagerat sig, delat och lajkat. Jag känner mig oerhört ödmjuk inför detta och det ger mig extra energi när jag nu ska göra programmet, säger Tommy Ivarsson.

Jonathan väntade i tre år på lungor

Han hade blivit uppmuntrad av många att skicka in en ansökan till Lyssnarnas sommarvärd.

– Jag kan lova dig att den lilla femminutaren som jag spelade in lade jag sju dagar på. Jag är väldigt van vid att prata om detta, men det ska vara intresseväckande också och lyfta fram min hjärtefråga.

ANNONS

Det han vill prata om är organdonation. Han vet precis hur viktigt det är. För två år sedan dog hans yngste son Jonathan efter tre års väntan på nya lungor.Han fick diagnosen lungfibros som sexåring och somnade in den 11 november 2015.

Lovade sonen att fortsätta kampen

– Han var medveten om att om han inte fick nya lungor så skulle han inte klara av det. Jag lovade Jonathan innan han gick bort att jag skulle fortsätta kampen för andra barns skull, så de inte skulle hamna i samma situation.

Tommy Ivarsson, hans fru Gunilla och äldste sonen Christian är alla engagerade i stiftelsen Jontefonden, som samlar in pengar för att kunna skapa guldkant i vardagen för familjer med barn som väntar på eller har genomfört en transplantation.

– Vi har kunnat skicka familjer på resortill ställen som Astrid Lindgrens värld och Böda sand. Vi har gett en hund till en familj. Vi vann inte kampen om att hitta nya lungor till Jonathan, men genom fonden kan vi verkligen hjälpa andra barn och familjer.

Vill få män att prata känslor

I sitt sommarprat vill Tommy Ivarsson också inspirera och uppmuntra andra män och pappor att våga prata om hur de har det.

– Vi män är inte så bra på att prata känslor. Jag vill verkligen uppmana män som är i en liknande situation att faktiskt våga prata. Då blir det lite lättare att leva.

ANNONS

Nu är nästa steg att träffa producenten för Sommar i P1 och börja sortera i det stora material som han redan har nedskrivet. Målet är att våga vara så naken och ärlig som möjligt för att nå ut till alla lyssnare.

– Det är överväldigande och ansvarstyngt, men jag är inte nämnvärt nervös. Jag vet ju att jag har min historia.

Sommar i P1 med Tommy Ivarsson sänds onsdagen den 19 juli kl. 13.00.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Tommy och Gunilla Ivarsson från i höstas

ANNONS