Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Thastrom

Tillbakablickar på Thåström

MUSIK: Tre konserter med runt 4 000 sålda biljetter. Inte illa för en nostalgisk 48-åring som sällan ger intervjuer. I kväll har Joakim Thåström turnépremiär i Eriksbergshallen.
Nej, Thåström ger inga intervjuer den här gången heller. Och manager Pange Öberg, som landade i Göteborg redan i tisdags, vill inte spekulera i ifall han är glad och upprymd över att komma ut på turné och spela i Göteborg igen.
- Nej, men han skulle ju knappast ge sig ut på turné annars, om han inte ville det. Att vi börjar i Göteborg igen är närmast en slump. Det passade bäst, helt enkelt. Men det är ju en av städerna som Thåström har starkast fäste i, säger han.
Turnépremiären efter Det är ni som är de konstiga, det är jag som e normal i Lisebergshallen 1999 och två tunga Kalasspelningar de senaste åren är bara några exempel. Kön till signeringen på Bengans nyss är ett annat. Men Sven Joakim Thåström, det fullständiga namnet han fick efter att ha fötts på Södersjukhuset den 20 mars 1957, väljer att främst tala med fansen genom sin musik. Och även där framhåller han vikten av att vakta ryggen. I Ungefär så här, från Mannen som blev en gris, sjunger han till exempel "Låt dom aldrig få se dig skaka, låt dom aldrig får se dig svag".
"Jag har jävligt mycket något slags jagad känsla i min kropp, jag är jävligt rastlös. Och på grund av det livet jag har levt så måste jag hela tiden vara på min vakt. Det finns en massa paranoida grejer", sa han i en av sina sällsynta intervjuer i GP för fyra år sedan.
Då bodde han i Köpenhamn, efter flyttar mellan bland annat Högdalen, Rågsved och Amsterdam. Nu är han tillbaka i Stockholm, efter att även ha tillbringat ett halvår i Göteborg under inspelningen av Mannen som blev en gris. Senaste kärleksrelationen heter Regina Lund och den mest kända torde vara med Amanda Ooms. Barn har han också, förresten, en dotter i 12-årsåldern och en son i 6-årsåldern, men dem pratar han aldrig om.
Däremot har han sagt att han närmar sig slutet på sin musikaliska karriär.
"Jag kanske ska göra två plattor till, eller det kanske bara blir en", sa han till GP där i Danmark, och han har även vid flertalet tillfällen förnekat att Ebba Grön kommer att återförenas - även om bandet faktiskt spelade några låtar på Debaser i Stockholm för tre år sedan för att hylla Joe Strummer.
Men det var en lapsus.
"Kemin vi hade var speciell. Det var något visst med att både jag och Fjodor sjöng och Gurra kompletterade på sitt sätt. Det är något jag aldrig får tillbaka, det får jag inte uppleva igen", sa Thåström i en intervju i tidningen Close-Up för sex år sedan.
I kväll står Thåström på Eriksbergshallens scen för första kvällen av tre, tillsammans med bland andra Pelle Ossler och Conny Nimmersjö från Bob Hund. Runt 4 000 biljetter har sålts och även resten av turnén har haft bra åtgång. Om nostalgiska, för första gången tillbakablickande, senaste skivan Skebokvarnsv. 209 är hans sista återstår att se.
Fakta
Thåströms olika liv


THÅSTRÖM PÅ SVENSKA
Punkaren
* Först Helt Sonika och The Haters, sedan Ebba Grön 1977-1983 med We're only in it for the drugs (1979), Kärlek & uppror (1981) och Ebba Grön (1982).
Övergångsfas 1
* 1981-1982 börjar Thåström flörta med vanlig rock i Rymdimperiet, med singlarna Alltid attack, Vad pojkar vill ha och Felrättsnettheltfelrättsnett.
Alternativrockaren
* Mindre aggression i Imperiet fram till 1988. Skivorna heter Rasera (1983), Blå himlen blues (1985), 2:a augusti 1985 (1985), Synd (1986), Tiggarens tal (1988) och Studio/live (1988).
Övergångsfas 2
* Soloplattorna Thåström (1989) låter Imperiet med ännu mer syntar och Xplodera mig 2000 (1991) förebådar industrirockfasen.

THÅSTRÖM PÅ ENGELSKA
Industrirockaren
* Thåström samplar helikoptrar i Peace, Love and Pitbulls - Peace, love and pitbulls (1992), Red, sonic underwear (1994) och PLP3 (1997).

THÅSTRÖM PÅ SVENSKA - IGEN
Gotrockaren
* Thåström spelar gotrock, ett tiotal år efter genrens popularitetspeak, i Det är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal (1999) och Mannen som blev en gris (2002).
Den gamle rockaren
* För första gången i sin karriär blickar Thåström tillbaka i Skebokvarnsv. 209 (2005) och gör lågmäld rock.
Mest läst