Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180218-baftagalan-618953_se.gp_1.jpg
Regissören Martin McDonagh (i mitten) tillsammans med producenterna Peter Czernin och Graham Broadbent fick flera anledningar att fira sitt arbete med "Three billboards outside Ebbing, Missouri".

Three billboards hyllas på Bafta-galan

Guillermo del Toros The shape of water ledde nomineringarna med hela tolv vinstchanser – men det var Three billboards outside Ebbing, Missouri som blev Bafta-galans stora vinnare.

Martin McDonaghs Three billboards outside Ebbing, Missouri kammade bland annat hem de prestigefulla priserna för bästa film, bästa manus och bästa brittiska film. Dessutom utsågs Frances McDormand till årets kvinnliga huvudrollsinnehavare tack vare sin isats i filmen. Gary Oldman vann motsvarande pris för Darkest hour och Daniel Kaluuya hyllades som årets nykomling för sin roll i skräckfilmen "Get out" och fick därmed det enda priset som röstats fram av publiken.

- Min mamma är anledningen till att jag startade, anledningen till varför jag är här och anledningen till att jag fortsätter, sade han i sitt tacktal.

Sam Rockwell (Three billboards outside Ebbing, Missouri) och Allison Janney (I, Tonya) prisades som årets birollsinnehavare.

Det blev dock inget pris för den svensk-nederländske filmfotografen Hoyte van Hoytema (Dunkirk) som fick se sig slagen av Roger Deakins och Blade runner 2049.

Stolt över metoo

Precis som vid motsvarande galor i både USA och Sverige var det mycket fokus på metoo-rörelsen. Många klädde sig i svart för att visa solidaritet med kampanjen och ämnet var ständigt återkommande på scenen.

Regissören Martin McDonagh, regissören bakom "Three billboards outside Ebbing, Missouri" som vann totalt fem priser, passade på när han intervjuades inför prisutdelningen.

- Förutom att göra våra inspelningsplatser säkra för kvinnor så försöker jag skriva starka kvinnliga roller. Det är det jag har gjort med Frances (McDormand) och jag är så glad att den här prestationen kom ut i år. Den är ett fantastiskt ställningstagande för metoo och time's up och vi är stolta över det och över att spela en roll i det, sade han, rapporterar BBC.

Hederspris till Ridley Scott

Även om The shape of water inte levde upp till nomineringsförväntingarna så kunde Guillermo del Toro ändå lämna galan med det ärofyllda priset för årets bästa regissör. Dessutom vann filmen pris för bästa originalmusik och produktionsdesign.

Årets hederspris tilldelades Ridley Scott som tackade med ett skämt:

- Jag undrar om den riktiga anledningen till att jag får det här priset är "vi måste passa på att ge honom någonting innan det är för sent", sade han från scenen, enligt BBC.

Filmpriset Bafta är Storbritanniens motsvarighet till amerikanska Oscarsgalan, men organisationen delar även ut priser till tv-program, spel och barnkultur.

Årets gala vara den 71 i ordningen och leddes av Helt hysteriskt-skådespelaren Joanna Lumley.

Mest läst