Text: Ulf Stark Bild: Eva Eriksson | Sommar i stora skogen
Text: Ulf Stark Bild: Eva Eriksson | Sommar i stora skogen

Text: Ulf Stark Bild: Eva Eriksson | Sommar i stora skogen

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Tomtar mitt i sommaren är man inte bortskämd med. I alla fall inte nu för tiden när de gråklädda gårdstomtarna är bortrationaliserade och vi istället fått en datumbestämd tomte i singularis.

I Ulf Starks och Eva Erikssons stämningsfulla Sommar i Stora skogen, som är en fortsättning på Jul i Stora skogen (2012), är det dock inte den flitiga gårdstomten som är försvunnen utan människorna.

Men även om det inte längre finns någon som håller ”hans flit i ära”, som på Viktor Rydbergs tid, ligger knappast den lilla tomten Vrese på latsidan. Han polerar väggur, begraver vinterns flugor, ja han håller helt enkelt fortet och stärker sig med favoritboken Till ensamhetens lov när hans enda vän humlan väljer att flyga vidare.

ANNONS

I parallellberättelsen, som så småningom flyter samman med Vreses liv på gården, fortsätter kaninfamiljen att fundera över årets mytologiskt färgade högtider. Julen är vederbörligen firad och nu stundar något som möjligen heter midsommar. Liksom i en annan välkänd skog är det trumpna Uggla som vet mer och kan upplysa om att det är bäst att passa sig eftersom midsommaren är full av ”trolldom och kärlek och konstigheter.” Kaninpappan är mest intresserad av om hans svarta höga hatt kommer att bli rättmätigt beundrad.

De många litterära referenserna till Bibeln, Shakespeare och framför allt Tove Janssons och A A Milnes världar känns aldrig påklistrade utan blir en del av midsommarens lekfulla positionsförskjutningar och kan uppfattas och uppskattas även av unga läsare.

Fast de traditionella könsrollerna utsätts inte för några förskjutningar.

Eva Eriksson är som vanligt en mästare på att med empatiskt och humoristiskt genomskådande blick fånga sammansatta känslor och karaktärsdrag. Minsta mus har fått sin egen personlighet i detta innerliga drama.

ANNONS