Swefilmer misstänks för penningtvättsbrott

ANNONS
|

Swefilmer startades i februari 2011 och har varit en av Sveriges största sajter för strömning av filmer och serier. Via en server i Ryssland har sajten erbjudit svensktextade filmer utan bolagens tillstånd.

Efter ett polistillslag har personerna bakom Swefilmer meddelat att tjänsten kommer att stängas fredag 31 juli. I en Youtube-video berättar Ola Johansson, administratör för Swefilmer och från Göteborgstrakten, att han suttit i häkte efter att polisen gjort husrannsakan hos honom.

Ytterligare en person har häktats i sin frånvaro. Den misstänkte är utländsk medborgare och är utöver upphovsrättsbrott också misstänkt för grov penningtvätt, i båda fallen på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

ANNONS

Den misstänkte ska ha fått ungefär 12,5 miljoner kronor i annonsintäkter från sajten mellan november 2013 och juni 2015 enligt åklagaren. Därtill skall donationer från användare ha tagits emot sedan januari 2013 till ett värde av cirka 900 000 kronor. Rätten har beslutat frysa dessa pengar enligt beslut om kvarstad. Den misstänkte har alltså inte laglig rätt att bestämma över sina egna pengar. Det frysta beloppet ligger på 13 miljoner kronor. Just nu pågår förundersökning. Efter det kommer åklagaren att ta ett beslut om rättegång.

ANNONS