Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SVT-profilen Bo Holmström död

Han rapporterade om stora nyhetsskeden som Norrmalmstorgsdramat, högertrafikens införande och mordet på Anna Lindh. Nu är mannen som är synonym med ordern "Lägg ut! Lägg ut!" död. Stjärnreportern blev 78 år gammal. Dottern bekräftar hans död för Expressen.

Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Hans karriär är nästan lika lång som den svenska tv-historien och hans uppenbarelse blev synonym med många stora nyhetshändelser. Mest känd är han förstås för ordern "Lägg ut! Lägg ut!" när han rapporterade direkt från gisslandramat på den tyska ambassaden i Stockholm 1975.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det citatet blev även titeln på hans självbiografi, som kom ut 2011. I den berättade han bland annat om sin långa karriär som korrespondent i städer som London, Paris, Rom och New York.

Bo inledde sin karriär i rutan 1960. 2001 lämnade han SVT för att börja arbeta på TV4, där han bland annat blev den förste att rapportera om knivöverfallet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh 2003.

Han jobbade dessutom långt efter pensionsåldern. Först vid 72 års ålder lade han reportermikrofonen på hyllan. 2011 tackades han av från TV4:s Politikerbloggen.

Kämpade för äldres synlighet i rutan

Tillsammans med 10 andra journalistkollegor vände sig Bo emot till SVT:s ledning 2015. De äldre profilerna föreslog att SVT skulle göra program som tilltalade SVT:s största publik, de äldre.

LÄS OCKSÅ: Veteraner till attack mot tv-chefer

"Det här handlar inte om att vi ska få jobba på gamla dagar, vi har pension. Det handlar om tv-direktörernas människosyn"

Skrev gruppen och uppmanade äldre tittare att ställa krav på innehållet.

"En av oss sa: "Jag tror att tv-direktörerna tycker: Äldre människor luktar illa för de har kissat på sig, de är dementa och har redan glömt vad du sa! Ska vi göra tv för dem?'"

LÄS OCKSÅ: ”I Sverige är vi besatta av hur gammal någon är”

Uppropet fick inget gehör, men ledde till debatt om ämnet. 

"Som att börja ett nytt liv"

Hans journalistiska gärningar har belönats ett antal gånger. 2007 tilldelades han Lukas Bonniers stora journalistpris för att han, enligt motiveringen: "i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa". 2015 belönades han med årets hederspris på tv-galan Kristallen.

LÄS OCKSÅ: Bo Holmström måste amputera benet

Han drabbades under förra sommaren av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. I en intervju berättade tv-veteranen om beslutet och livet efter.

– Läkaren var tvärsäker så det fanns inget alternativ. Kallbranden skulle ta kål på mig, sa han i en intervju i fjol.

I väntan på en protes var 77-årige Holmström rullstolsburen.

– Mentalt har jag försonats med ödet. Men allt det andra är ett helvete. Det är som att börja ett nytt liv, ingen lätt sak i min ålder. 

Det blev emellertid ingen protes utan Bo Holmström levde sitt sista år i livet i rullstol. Natten till fredagen avled han på Trosagården, vårdhemmet där han tillbringade sin sista tid i livet. Hans dotter Kajsa Holmström bekräftar dödsfallet för Expressen.

– Han gick och la sig på natten, men vaknade aldrig mer. Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka, säger hon till Expressen.