Måns Månsson och Axel Petersén. Arkivbild.
Måns Månsson och Axel Petersén. Arkivbild.

Ingen svensk guldbjörn – rumänsk film vann

Det blev ingen guldbjörn för Axel Peterséns och Måns Månssons "Toppen av ingenting". Det rumänska dokumentärsdramat "Touch me not" tar hem huvudpriset vid Berlins filmfestival. Svenska "Juck" fick dock juryns pris för filmer av och för tonåringar.

ANNONS
|

Duon Axel Peterséns och Måns Månssons komedi "Toppen av ingenting" är den första svenska film som har uttagits till tävlan i Berlinalen på åtta år, och filmskaparna blev själva överraskade av att få en chans av juryn.

Det blev inga ytterligare överraskningar – det rumänska bidraget "Touch me not" tog hem Guldbjörnen. Adina Pintilles dokumentära drama beskrivs som ett forskningsprojekt om närhet, om "hur vi kan hitta intimitet på de mest oväntade sätt, hur vi kan älska varandra utan att förlora oss själva".

Beskrevs som irriterande

Den svenska filmen var inte heller någon självklar favorit. Efter festivalvisningen kallade branschtidningarna Variety och The Hollywood Reporter filmen irriterande och obehaglig, och frågade sig om den tagits ut i huvudtävlan som en provokation. Å andra sidan beskrev andra tidningarna hur filmen möttes av jubel och applåder.

ANNONS

"Toppen av ingenting" handlar om en 68-årig kvinna som ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne pappa. Som nybliven hyresvärd hamnar hon mitt i den mörka bostadsmarknaden i Stockholm. Huvudrollen spelas av Léonore Ekstrand, Peterséns faster, som tidigare spelat i hans filmer "Avalon" och "Under pyramiden".

Filmen går upp på svenska biografer den 16 mars. I Berlin tävlade den mot bland andra norska "Utøya 22 juli", amerikanska "Damsel" samt Wes Andersons animerade öppningsfilm "Isle of dogs".

Pris till "Juck"

Redan på fredagen stod det klart att en annan svensk film lämnar Berlin med ett pris. Dokumentärfilmen "Juck" har nämligen tilldelats jurypriset i ungdomssektionen Generation 14 Plus.

"Juck" är regisserad av Olivia Kastenbring, Julia Gumpert och Ulrika Bandeira och följer dansarna i kollektivet Juck.

"Wow, det känns überstort!! Att vinna i en ungdomskategori är det finaste som kunde hända oss och den här filmen!", säger regissörstrion i ett uttalande via Filminstitutets Twitter-konto.

Filmfestivalen i Berlin pågår 15–25 februari.

TT

Fakta: Guldbjörnen

Guldbjörnen är Berlins filmfestivals finaste pris och har delats ut sedan 1951. Priset delas ut av en internationell jury sedan 1956.

Tre svenska långfilmer har tidigare vunnit Guldbjörnen: Arne Mattssons "Hon dansade en sommar" (1953), Ingmar Bergmans "Smultronstället" (1968), Jan Troells "Ole dole doff" (1968). Fyra kortfilmer har fått den: Åke Sandgrens "Cykelsymfonien" (1984), Per Carlesons "Senaste nytt" (1997), Jonas Odells "Aldrig som första gången" (2006) och "Ruben Östlunds "Händelse vid bank" 2010.

Källa: TT, Imdb

Fakta: "Toppen av ingenting"

Regi: Måns Månsson ("H:r Landshövding" (2008), "Yarden" (2016)) och Axel Petersén ("Avalon" (2012), "Under pyramiden" (2016)).

Manus: Axel Petersén

Foto: Måns Månsson

Producent: Sigrid Helleday

I rollerna: Léonore Ekstrand, Christer Levin, Don Bennechi

ANNONS