Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svenska Akademien utreds i Stockholms kammarrätt om den är en myndighet. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska Akademien prövas som myndighet

Svenska Akademien anser sig inte vara en myndighet – och lämnar därför ej ut handlingar enligt offentlighetsprincipen. Nu prövas ärendet i domstol, enligt SVT.

Svenska Akademien bör betraktas som en myndighet. Det ansåg juristen Benjamin OJ Boman i april efter att tidskriften Samhällsmagasinet Avsnitt fått nej då den begärt ut delar av advokatutredningen kring Svenska Akademien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet överklagades av tidskriften till kammarrätten i Stockholm som nu prövar ärendet.

- Vi tycker det är bra att frågan blir prövad – om de ska tillämpa offentlighetsprincipen eller inte, om man ska ha insyn i Svenska Akademien eller inte. Det är trots allt en delvis skattefinansierad verksamhet och de bedriver myndighetsutövning, så det tycker vi är utmärkt, säger Benjamin OJ Boman, juridiskt ombud för Samhällsmagasinet Avsnitt, till Kulturnyheterna.

Enligt offentlighetsprincipen skulle det inte vara möjligt för Svenska Akademien att neka utgivning av advokatutredningen om den klassas som en myndighet.

- Om man i det här sammanhanget betraktar den som en myndighet så innebär det att alla handlingar som upprättas där eller kommit in där är allmänna och ska lämnas ut om det inte finns någon sekretess som hindrar det, säger Benjamin OJ Boman till Kulturnyheterna.