Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Sven Wollter om hälsan: "Jag tycker inte om att bli gammal"

I podcasten "Nemo möter" berättar Sven Wollter om hälsan och hans tankar kring döden: "Det finns en väg att gå tror jag. Och det är att ta sorgen på allvar. Att ta in den i ditt system. Inte backa. Utan göra som pojken som lärde sig att se trollen rakt i ögonen. I stället för att springa sin väg. Att se sin sorg i vitögat".

I podcasten "Nemo möter" berättar den folkkära skådespelaren Sven Wollter, 83, om saknaden efter dottern och hans livskamrat Viveka Seldahl som gick bort 2001.

Strax innan dottern Ylva skulle fylla 30 avled hon på grund av ätstörningar. Genom åren har Sven Wollter kämpat med att hantera sorgen. Dessutom har han själv numera problem med hälsan.

– Jag har någonting som heter förmaksfladder. En orytmik i hjärtverksamheten. Jag var på Apoteket och köpte en medicin som tunnar ut blodet en liten aning. I kombination med betablockerare så ska det göra att hjärtat slår hyggligt och jämnt, säger han i podcasten och fortsätter;

– Jag tycker inte om att bli gammal. Jo, jag tycker mycket om att bli gammal – eftersom alternativet är så förskräckligt. Alternativet är den svarta evigheten. 

"Jag fick ju stora sorger i livet"

Under 2016 romandebuterade Sven Wollter med boken "Hon, han och döden" där han reflekterar över ämnet.

LÄS MER: Sven Wollter romandebuterar

– Jag finns nog i alla huvudpersonerna, på olika sätt. Man kan inte skriva om döden och referera till upplevelser av den om man inte har ett förhållande till sin egen död. Jag vet inte om jag tänker på den mer än andra i min ålder. Men jag fick ju stora sorger i livet. Viveka, och min dotter Ylva fick inte leva färdigt, har Sven Wollter tidigare sagt i en intervju med GP.

LÄS MER: Sven Wollter - en äventyrare tar farväl

Mest läst