Styrelseexpert sågar jävshantering

Det är i praktiken närmast omöjligt att bli utslängd ur Svenska Akademien.

ANNONS
|

Den så kallade kulturprofilen har fått bidrag från Svenska Akademien. Samtidigt har han nära band med den. Oavsett sexuella trakasserier eller ej – hanteringen av pengautbetalningarna till den utpekade mannens verksamhet är under all kritik, enligt Lars-Erik Forsgårdh, hedersordförande i Styrelseakademien,

- Ska en sak hanteras, oavsett styrelse, så måste det ske med en armslängds avstånd och med största möjliga öppenhet, säger han.

ANNONS

Plocka bort jäviga

Han är mest känd från tiden som chef för Aktiespararna, men var också med och byggde upp Styrelseakademien, en organisation som arbetar med utbildning i styrelsearbete.

- Om det här ska förekomma överhuvudtaget, måste det hanteras på ett professionellt och öppet sätt. Plocka bort de jäviga helt och hållet och överlämna ärendet till en grupp i styrelsen som kan se offentligheten i ögonen och förklara det här, säger Forsgårdh som också pekar på att pengastödets storlek måste vara rimligt.

I torsdags erkände den ständiga sekreteraren Sara Danius att man brutit mot jävsreglerna. Men tidigare har ingen av ledamöterna i Svenska Akademien så vitt känt kritiserat processen med pengastödet till "kulturprofilen" som uppgår till 126000 kronor årligen.

Men det borde vara lättare att öppet lufta kritik eftersom Svenska Akademiens stadgar i praktiken inneburit att det varit omöjligt att utesluta någon.

- Då är ju risken mindre om man bråkar, säger Forsgårdh.

ANNONS

Inte lika laddat

Visst, man kan bli utfrusen av "kompisarna", men det är en annan sak.

Enligt Forsgårdh har styrelsearbetet mer generellt blivit tuffare på senare år, där ledamöter fått stå till svars för saker som läckt ut. Hans tips till Svenska Akademien är att bli mer transparant, mer öppen.

- Då förekommer man avslöjningsmomentet. Det blir inte lika laddat om det var öppet redovisat från början, säger Forsgårdh.

TT

Fakta: Går att utesluta

I Svenska Akademiens stadgar från 1786, paragraf XIX, står: ”Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för alltid utesluten.”

ANNONS