"Swedish dicks" är ett hjärteprojekt för Peter Stormare. "Jag har jobbat åt andra idioter i 30 år", säger han. Pressbild.
"Swedish dicks" är ett hjärteprojekt för Peter Stormare. "Jag har jobbat åt andra idioter i 30 år", säger han. Pressbild.

Stormare: Har jobbat i 30 år åt idioter

ANNONS
|

"Swedish dicks" med Peter Stormare och Johan Glans handlar om två svenska privatdetektiver i Los Angeles och skulle kunna beskrivas som en kompissnutserie för dem som gillar svensk humor i kombination med småskitiga Los Angeles-miljöer.

Enligt Stormare själv är "Swedish dicks" dessutom det första steget i en ny karriärriktning för skådespelaren.

- För många år sedan bestämde jag att den sista lilla tårtbiten i min karriär skulle jag ägna mig åt mina egna projekt. Jag har jobbat 30 år åt andra idioter, säger Peter Stormare.

TT: Hur kommer det sig att det tog 30 år?

- Det var predestinerat. Jag följde min egen röst från Arbrå till Hollywood – det skulle vara en bra titel på en bok förresten – men jag har bara vetat. Låt det ligga, en dag kommer det att hända.

ANNONS

"Man ser bara skit"

Tv-serien är alltså Peter Stormares egen idé. Han kom på den för ungefär sex år sedan och fyra år senare parade han ihop sig med Peter Settman som agerar projektledare.

Trots att Stormare har haft en lång och framgångsrik karriär har han tidigare sagt att han med "Swedish dicks" för första gången kan titta på sig själv "utan att bli illamående."

- Jag vet inte om du tittar på bilder från semestern och tänker "vad snygg jag är i baddräkt" – men de flesta aktörer tycker inte om att se på sig själva. Man ser bara skit. Jag ser bara en stor näsa och ett jätteansikte.

TT: Vad förändrades?

- Jag tyckte att vi har fått ihop så bra karaktärer. Jag tittade på mig själv inte som Peter utan som Ingmar (Stormares rollfigur är döpt efter Ingmar Bergman).

Inspireras av "Twin Peaks"

"Swedish dicks" har sålts till det amerikanska bolaget Lionsgate och kommer att sändas i amerikansk tv, men det är inte klart när. Humorn är skriven för svenskar av svenskar, men Stormare tror att den amerikanska publiken är redo för serien i och med att humor i halvtimmesformatet har utvecklats under de senaste åren.

- Jag tror att det är bra tajming. Jag ska inte kalla det en revolution i hur halvtimmeshumorn ser ut, men det finns mer plats för det udda. Om Monty Python hade kommit i dag hade det haft en stor publik, det hade det inte i USA för 40 år sedan. Men nu är unga vana vid Youtube och undertexter och program från hela världen.

ANNONS

Monty Python är för övrigt en inspirationskälla för Peter Stormare i hans nya roll som kreatör.

- Den ("Swedish dicks") är lite annorlunda. Min dröm var att göra "Twin Peaks" med Monty Python-inslag. Det är karaktärer man får följa och de är vanliga här i Los Angeles, men kanske lite exotiska i Sverige. Men vi har samma problem, vi måste lösa vår existentiella tillvaro här på jorden, säger han.

"Swedish dicks" börjar sändas i TV3 och Viafree den 15 maj.

Fakta: Peter Stormare

Peter Stormare inledde sin karriär som scenarbetare på Dramaten och gick scenskolan i Stockholm 1978–81. Då bytte han efternamn till Stormare från Storm, eftersom det fanns en annan skådespelare i Stockholm med samma namn.

Under sin tid på Dramaten arbetade han ofta med Ingmar Bergman och säger till TT att "pappa Ingmar" är den han lärt sig mest av under sina år i branschen.

1996 fick han sitt internationella genombrott i regibröderna Coens lågbudgetsuccé "Fargo" där hans rollfigur trycker ner Steve Buscemis dito i en flishugg.

Sedan dess har han bland annat varit med i "The big Lebowski", "Seinfeld", "Dancer in the dark", "Prison break" och svenska "Midnattssol".

Källa: Stiftelsen Ingmar Bergman, Imdb.com

ANNONS