Stadsteatern valde att spela i helgen

Efter attacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags, ställde de stora teaterhusen i Stockholm in sina föreställningar. Göteborgs stadsteater valde att spela.

ANNONS
|

Göteborgs stadsteaters vd Björn Sandmark förklarar under lördagen beslutet på sin blogg illyrien.se varför man trots händelserna i Stockholm speladeKörsbärsträdgården av Tjechov på Stora Scen, Jihadisten på Studion och 5114 på Backa Teater.

Efter terrorattentatetmot Berlin var Björn Sandmark själv på plats och blomhavet och minneslapparna vid Kaiser-Wilhelms-Gedächtniskirche fastnade i minnet, med budskap som ”Ni kan aldrig förminska oss” och ”Vi hedrar offren bäst genom att fortsätta leva våra liv och inte låta oss knäckas.”

Beslutet att spela förklara han så här:

"Vi upplevde alla att vi tog ett beslut för att visa våra vänner i Stockholm att vi, som denna gång inte drabbats av detta fruktansvärda, gör vårt för att samhället ska fortsätta att fungera och att människor ska kunna mötas och göra saker tillsammans. Därför upplevde vi att vi spelade för Stockholm. Som vårt sätt att visa respekt och kärlek"

ANNONS

Beslutet har dock till del mötts av kritik, särskilt att man spelat Jihadisten på Studion, skriver Sandmark.

"Ur mitt perspektiv är just Jihadisten mer aktuell än någonsin genom det som hänt. Det finns i vissa kretsar, bland folk som inte sett föreställningen, missuppfattningar om vad den handlar om.", skriver Sandmark på bloggen.

Han berättar också att Göteborgs stadsteater under lördagen, precis som i övriga Göteborg, haft flaggan på halv stång. Föreställningarna inleddes med en tyst minut.

ANNONS