Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Springsteen längtar tillbaka till Göteborg

Bruce Springsteen har inga planer på att sluta med sina maratonkonserter. "Jag känner mig starkare nu än när jag var i fyrtioårsåldern. Man lär sig ta hand om sin kropp."

Bruce Springsteen är i London för att träffa europeiska fans och journalister. Anledningen är förstås lanseringen av och framgångarna med självbiografin Born to run.

Efter en del hemlighetsmakeri slussades den församlade pressen in i ett rum på konsthallen Ica i centrala London. Den franske journalisten Antoine de Caunes intervjuade Springsteen på en liten scen innan ordet lämnades fritt.  Springsteen berättade om hur det var inspirerande att skriva om sin barndom och samhället Freehold där han bodde som barn och om hur bibelstudierna i den lokala, katolska skolan påverkat honom starkt.

- Det svåraste var att skriva om den senare delen av mitt liv, om människor som jag har omkring mig nu. Barnen fick läsa och godkänna det som handlar om dem och min fru Patti läste de delar som handlar om henne och oss, berättade Springsteen och fortsatte:

- Hon var inte helt bekväm med allting och det är ärligt talat inte jag heller. En del var jobbigt att berätta om, men varken hon eller jag ville ändra något. Det är viktigt att det är en genuin historia, en ärlig bok.

Sugen på att skriva mer

Mycket av det Bruce Springsteen berättar om i boken är sådant som redan sipprat fram i hans sångtexter, inte minst den komplicerade relationen med pappan och de egna depressionerna som fått mycket uppmärksamhet i flera intervjuer.

- Sådant jag sjungit om på scenen får en fortsättning och fördjupning i boken. I sångerna är det nästan alltid bara en bit av mig som finns med, det som krävs för att låten ska leva och andas.

LÄS MER: Bruce Springsteen släpper självbiografi

Låtskrivande är ofta att berätta om karaktärer som intresserar mig av den ena eller andra anledningen. I boken är allt sant, allt handlar mig. Det är ju en överenskommelse man gör med läsaren när man skriver en självbiografi, säger Springsteen som öppnar för mer skrivande.

- Jag tyckte verkligen om att skriva de mer prosa-liknande delarna i boken så jag kan tänka mig att göra mer i den stilen, fast i novell eller romanform, sade han.

Mamman drabbad av Alzheimer

Mamma Adele uppmuntrade redan den unge Bruce att bli författare, kanske för att det var lite mer respektabelt än att bli musiker. Nu är hon stolt över boken.

- Hon är min mamma, så hon är stolt över allt jag gör, skrattar Springsteen innan han blir allvarligare:

- Mamma är en bit in alzheimern så det påverkar henne förstås, men hon är fortfarande ganska klar och tycker om boken.

Fast även om skrivandet gett mersmak verkar det mest vara scenen som drar. Springsteen skrockade och sade att han var glad för sin bok men saknade möjligheten att uppträda med den på samma sätt som med en ny skiva. Så läste han också högt ur valda delar av boken efter att ha fipplat på sig ett par läsglasögon.

Efter den gemensamma pressträffen berättade Springsteen lite mer om sina tankar inför framtiden.

- Jag spelade in en hel del ny musik parallellt med att jag gjorde färdigt boken, men det är ändå två olika saker. Jag ska åka hem lyssna på det jag har och fundera på om det är färdigt eller inte, jag vet inte just nu.

Påverkade bokskrivandet och låtskrivandet varandra?

- Prosan måste ha en musikalitet, ett driv, ett beat, en framåtrörelse så på det viset finns det likheter. Men i övrigt är det svårt att säga.

Finns det några planer på att turnera i Europa snart?

- Inte just nu, vi får se. Men jag älskar Göteborg, vi hade tre fantastiska kvällar där senast så det är klart att jag vill komma tillbaka så snart det går.

LÄS MER: Om Bruce på Ullevi: "Jag blev bönhörd"

Bruce Springsteen om:

Den kommande skivan: Jag har många låtar inspelade, men jag måste lyssna igenom dem igen och fundera på om de är redo att släppas. Vi får se när jag är klar med det.

Att vara pappa: Jag fick lära mig mycket längs vägen. Min pappa gav mig inte tid och uppmärksamhet så jag har fått träna mig i närhet och att vara närvarande. Och att bara släppa allt för att skjutsa till någon kompis eller träning. Jag har inte varit perfekt, men har en bra relation med alla mina barn.
Donald Trump: Ja, jösses. Ingen kan förklara honom. Men situationen är allvarlig, det han gör nu underminerar vårt lands demokrati.

 

Mest läst