Springsteen intar Friends Arena

ANNONS
|

Förra sommaren var The Boss i Göteborg för två kritikerhyllade spelningar på Ullevi. Skribenten och kritikern Elin Grelsson Almestad är uppvuxen med Bruce Springsteens musik, men har de tio senaste åren utvecklat en stark, egen relation till hans musik och hans texter.

-Han skriver om ett väldigt dubbelt förhållande till klass och klassresor. Å ena sidan känner han en oerhörd stolthet över sitt ursprung och över arbetarklassen. Å andra sidan känner han någon slags skam som man får utifrån, från samhället, berättar Elin Grelsson Almestad.

Hon var på den första konserten på Ullevi i somras men det blev en dubbel upplevelse.

Värderas annorlunda
-Det var jättekul att se Springsteen. Jag blev väldigt rörd ibland och det var en mycket bra konsert. Men det blev uppenbart där och då att min relation till honom inte värderas på samma sätt som en 45-50-årig mans relation, säger Elin Grelsson Almestad och fortsätter:
-Det var både hur publiken såg ut och att jag blev tafsad på röven. Det fanns en stämning av rockmanskult i publiken, där jag som kvinna kände mig utesluten. Så har jag aldrig känt när jag har lyssnat på Bruce Springsteen. Dessutom var det bara manliga recensenter som fick tycka till efteråt, konstaterar Elin Grelsson Almestad.
Mansklubb

Hennes relation till Bruce Springsteen och hans musik är den samma fortfarande, men hon känner sig inte hemma i det hon kallar för mansklubb, i bilden av vad det är att vara Bruce Springsteen-fan. Trots det ska hon gå på Bruce Springsteen på Friends Arena, med sina föräldrar. Med tanke på de tre konserterna efterlyser hon en framtida förändring och förbättring i kritikerkåren.

ANNONS
-På tidningarna kan man arbeta aktivt med att tänka på ålder, bakgrund och kön på den som ska recensera. Till viss del är det en jämställdhetsfråga men det handlar också om att få en bättre musikjournalistik. Sätt en ung kvinna som har koll på Springsteen på att recensera honom så får vi se vad som händer. Det kanske inte blir sex getingar, säger Elin Grelsson Almestad.

Aftonbladets Markus Larsson gav spelningen i Telenor Arena i Oslo den 29 april fyra plus och Expressens Anders Nunstedts delade ut lika många getingar.

Fullsatt arena

Vilken respons The Boss får när han kommer till Stockholm och av vilka, det återstår att se. Men det blir tre spelningar på ett fullsatt Friends Arena med 53 000-54 000 åskådare per kväll och taket kommer att vara på.

Johan Lindqvist är musikredaktör på Göteborgs-Posten och han laddar för sin 30:e konsert med Bruce Springsteen den första kvällen på Friends Arena. Sen passar han på att se de andra två spelningarna också.

-Bland Springsteenkonnässörer handlar det inte så mycket om han spelar i Stockholm eller Göteborg. Det viktiga är snarare vilka låtar han kommer att köra. Han måste ju hitta på något eftersom han var i Sverige så nyss. Det skulle inte funka om han inte bytte ut många låtar, säger Johan Lindqvist.

Efter två spelningar på Telenor Arena i Fornebu utanför Oslo väntar Friends Arena den 3,4 och 11 maj, Åbohallen i Åbo den 7 och 8 maj. Den 14 maj kommer Bruce Springsteen och hans The E Street Band till Köpenhamn och två dagar senare spelar de i danska Herning.

Thomas Johansson är styrelseordförande för den europeiska avdelningen av arrangerande Live Nation. Han har sett alla Bruce Springsteens spelningar i Norden de senaste 30 åren och ser lite extra mycket fram emot de två konserterna, den 7 och 8 maj i Åbo.

-Arenan tar bara 8 800 personer och det kommer bli helt makalöst. De som har köpt biljetter dit har fått en riktig vinstlott och dessutom finns det till och med biljetter kvar, säger den ekonomiskt sinnade Thomas Johansson.
ANNONS