Kollage. Bilder: Maja Suslin/TT, Pontus Lundahl / SCANPIX
Kollage. Bilder: Maja Suslin/TT, Pontus Lundahl / SCANPIX

Spotify förnekar fusk

Strömningsjätten anklagas för att producera blufflåtar av fejkartister, vilket företaget nu förnekar. – Vi skapar inte och har aldrig skapat fejkartister för att lägga in dem på Spotifys spellistor. Det är helt enkelt osant, punkt slut, skriver en talesperson för Spotify i ett mejl till Billboard.

ANNONS
|

Tidigare i veckan gick en artikel i tidningen Vulture ut med hårda anklagelser mot musikströmningstjänsten Spotify. I den hävdadesbland annat att Spotify betalar producenter för att spela in låtar av fejkade artister, som sedan placeras på populära spellistor. Strömningarna av dessa låtar skasedan genererapengar till företaget.

Ett av exemplen som Vulture nämner är låten Sit down, be humble av artisten King Stitch– en cover på Kendrick Lamars singel Humble. Covernharenligt artikelnfått över 300 000 lyssningar, enkomför att den är så slugt namngiven och dyker upp i sökningar som görs av lyssnare osäkra på originaltiteln.

Misstänks för bedrägeri

Stämmer det kan Spotify, ett av världens största mediebolag medöver 140 000 000 användare, ha gjort sig skyldiga till bedrägeri. Företaget nekar dock bestämt till anklagelserna.

ANNONS

– Vi skapar inte och har aldrig skapat fejkartister för att lägga in dem på Spotifys spellistor. Det är helt enkelt osant, punkt slut, skriver en talesperson för Spotify i ett mejl till Billboard.

– Vi betalar royalties (..) för alla låtar på Spotify och för allting vi lägger till i spellistor. Vi äger inga rättigheter. Vi är inget skivbolag, utan all vår musik är licensierad till andra rättighetsinnehavare som vi betalar. Vi avlönar inte oss själva.

Musiker får en släng av sleven

Spotify är inte de enda som kritiseras i artikeln. Enskilda musiker och producenter beskylls också för att vilseleda användarna, bland annat genom att släppacoversånger av betydligt störreartisters låtar, samt ge sina bandnamn som påminner om de störreartisternas men med något annorlunda stavning. Till exempel har en artist som kallar sig Bob Segar fått många lyssningar, troligen eftersom användarna har misstagit honom för rocklegendaren Bob Seger (vars låtar Segar gör coverversioner av).

– Allt eftersom vi växer kommer det ständigt att finnas människor som försökerutnyttja systemet. Vi har ett lag som ständigt övervakar tjänsten, säger Spotifys talesperson.

ANNONS