Sommarens bästa streamade tv-serier

Allsång och kunglig födelsedag i all ära. Sommaren är perfekt för att plöja streamade tv-serier. Här är några tips.

ANNONS
|

GLOW

Alison Brie (Mad men) spelar en arbetslös skådespelare som ger sig in i den kvinnliga wrestlingvärlden. Bakom Netflix nya satsning ligger några av hjärnorna bakom Orange is the new black. Förvänta er massor med spandex och hårspray i bästa 80-talsstil.

Netflix, 23 juni läggs hela första säsongen ut.

FÖRSTA DEJTEN: ENGLAND

Det finns otroligt många dumma dejtingprogram. Första dejten är i all enkelhet bättre än det mesta i realitygenren. Upplägget: Folk paras ihop för en blinddejt och vi får smygkolla. Det är förväntningar, nervositet och ibland säger det faktiskt "klick". SVT jobbar på en svensk version.

ANNONS

SVT Play, nytt avsnitt varje måndag.

FIVE CAME BACK

Dokumentärserie i tre delar. Tunga nutida regissörer berättar om fem legendariska filmskapare som gjorde propagandafilmer för USA under andra världskriget. Dessutom har Netflix flera av de krigsdokumentärer som tas upp i filmen. Och Meryl Streep är berättarröst!

Netflix, alla avsnitt finns.

FOLLOW THE MONEY

"Så bra att jag timmarna efter varje avsnitt tänker på danska" säger en av mina kollegor, som blivit helt biten av denna lite udda och beroendeframkallande danska ekokrim-serie. SVT sänder sista delen av säsong två i kväll, vilket betyder att hela härligheten finns att sträckkolla.

SVT Play, hela säsong två finns från måndag 12 juni.

NSU - HATETS UNDERJORD

Tysk dramaserie i tre delar, som har kallats en "German History X" och är baserad på verkliga händelser. Beate, Uwe och Böhni växer upp i det återförenade Tyskland, radikaliseras och bildar den våldsamma nynazistiska terrorcellen NSU, som begår mord på nio invandrare. Blytungt.

SVT Play, nytt avsnitt varje fredag. Två delar finns ute.

O.J. SIMPSON: MADE IN AMERICA

Mästerlig dokumentärserie i fem delar. Handlar om så mycket mer än ett av världens mest kända mordfall. Serien är också ett porträtt av det amerikanska samhället; rasmotsättningarna, kändiskulturen, rättsmaskineriet och mediedrevet. Fick en välförtjänt Oscarstatyett tidigare i år.

ANNONS

SVT Play. Ligger bara ute i två dagar till, men repriseras med start 9 juli.

INSECURE

Passa på att upptäcka denna lilla pärla till serie inför den andra säsongen. Serien är skapad av Issa Rae, som också spelar huvudrollen. Vännerna Issa och Molly ska fylla 30, livskrisar och försöker balansera yrkesliv och privatliv i Los Angeles. Träffsäkert med bitande humor.

HBO Nordic, premiär för säsong två 24 juli. Hela första säsongen finns.

ORANGE IS THE NEW BLACK

Den nya säsongen av Netflix presidentdrama House of cards är något av en besvikelse, men kanalens andra stora succé OITNB brakar på med oförminskad humoristisk schvung. Nu finns hela fem härliga säsonger att plöja i sommar. Bara att kasta sig in i kvinnofängelsets värld.

Netflix, femte säsongen lades ut 9 juni.

Sommarklassiker

Vi älskar såklart tablå-tv också. Här är startdatum för några sommarklassiker:

Sommarkrysset, TV4, 10 juni

Sommarlov, Barnkanalen, 12 juni

Uppdrag granskning sommar, SVT1, 14 juni

Lotta på Liseberg, TV4, 19 juni

Midsommar med Niklas och vänner, SVT1, 23 juni

Allsång på Skansen, SVT1, 27 juni

Morden i Midsomer, SVT1, 27 juni

SVT sänder från Almedalen, SVT2, 2 juli

Sommarkväll med Rickard Olsson, SVT1, 8 juli

Vetenskapens värld sommar, SVT2, 10 juli

Grattis kronprinsessan, SVT1, 14 juli

Porträtt: kronprinsessan 40 år, SVT1, 14 juli

Det bästa ur Antikrundan, SVT1, 14 augusti

Landgång, SVT1, 17 augusti

Saltön, SVT1, 20 augusti

ANNONS