Sommar i P1: David Lagercrantz

Recension: David Lagercrantz berättar om relationen till pappa Olof Lagercrantz i sin debut i Sommar i P1.

ANNONS
|

David Lagercrantz har mycket att välja bland när det kommer till ämnen för sommarprogram och jag skulle kunna tänka mig att lyssna på väldigt många av dem, särskilt om han håller sig till dagens låtlista, helt i min smak. Han väljer att öppna dörren till relationen med pappa Olof Lagercrantz, publicisten, chefredaktören. Genom att sätta allvaret och begåvningen högst av allt ristade denne, kanske ovetande, in rädslan för det medelmåttiga i sonen. När han 1996, märkt av en stroke, uttalade orden "inget av vad du skriver David, skriver du med allvar" slungades sonen in i en djup livskris.

Familjen Lagercrantz är intressant. Vi har också tidigare i intervjuer hört David Lagercrantz berätta om pressen och om släktens psykiska ohälsa som går som ett mörkt stråk genom generationerna. Självklart behöver resorna ner till depressionernas botten bli skildrade, de styrker i någon mån dem som varit där, oavsett efternamn.

ANNONS

Men ändå. Nästa gång får David Lagercrantz väldigt gärna berätta mer om Zlatan, mer om stormen kring Millenniumböckerna – och väldigt gärna mer om mamma.

ANNONS