Claes Hultling.
Claes Hultling.

Sommar 28/7: Claes Hultling

ANNONS
|

Sommardebutanten Claes Hultling presenteras som "läkare och ryggmärgsskadad". Och det är handikappet (efter en dykolycka 1984) som är temat i hans program.

Varje år drabbas 150 personer i Sverige av bruten nacke eller rygg. Fyra av fem är män. Claes Hultling har genom sin stiftelse Spinalis tagit som sin livsuppgift att först få dem att vilja leva vidare och därefter göra livet drägligare för dem. Själv har han levt ett bra liv med sitt handikapp i 27 år.

"Jag har aldrig accepterat mitt handikapp men lärt mig leva med min brutna nacke." Han tycker det är bättre med ilska än uppgivenhet. Och att det är bättre att träna finmotoriken med att rensa fisk än att spela rävspel och trä pärlplattor, som han fick göra efter sin olycka.

ANNONS

Claes Hultling har varit ytterst aktiv sedan olyckan, med gästprofessur i Stanford, han har skrivit en kokbok för lama, åker skidor och representerat Sverige som seglare i Paralympics i Sidney.

Han är sakligt analyserande när han pratar, det är inte så mycket av svarta känslor och ljus humor (telefonsamtalet med sonen blir oförklarligt stelt). Men att Claes Hultling är en starkt engagerad person råder det ingen tvekan om.

Det knakar i rullstolen när han pratar.

Musik: Talade om att vården skulle "rocka fett", men musikvalet var mer stillsamt: Chick Corea, Evert Taube, Dave Brubeck, Mozart, Keith Jarret, Jaco Pastorius.

Sista meningen: Time to say goodbye.

Dagens Sommarvärd: Olof Wretling, skådespelare.

ANNONS