Peter Aalbaek Jensen startde Zentropa tillsammans med Lars von Trier.  Bild: Niklas Maupoix
Peter Aalbaek Jensen startde Zentropa tillsammans med Lars von Trier.  Bild: Niklas Maupoix

Slutsmiskat på danska filmbolaget

"Ingen ska längre vare sig ge eller ta emot smisk som belöning eller straff" meddelar det danska filmbolaget.

ANNONS
|

Zentropas vd Anders Kjaerhauge med flera ur filmbolagets styrelse kallade på fredagen producenten Peter Aalbaek Jensen till ett möte. Detta efter den senaste tidens skriverier, inte minst i Göteborgs Posten och danska Information,om stjärnproducentensom tillsammans med regissören Lars von Trier grundade bolaget och ännu kvarstår som delägare.

"Ingen ska längre ge eller ta emot smisk"

På mötet skärpte danska Zentropa sina krav på arbetsmijön och bestämde direkt vissa nya reglerför hur umgängetpå bolaget ska vara:

"Det ska inte vara en kultur på Zentropa att ge eller ta emot smisk som belöning eller straff, även om det för alla inblandade parter upplevs som ett skämt." skriver de i ett pressmeddelande, och fortsätter:

ANNONS

"Verksamhetskulturen ska fortsätta att vara färgstark ochalternativ men vi vill inte kränka någon och kommer genom en gemensam dialog med våra anställda att uppmuntra en öppenhet kringegna och andras gränser och behov, så att vi tillsammans kan skapa en arbetsplats där alla ryms."

Den nya ledningen skriver att de är eniga med Peter Aalbaek Jensen om de nya reglerna och attalla medarbetare från och med nu förväntas respektera detta.

"Viönskar vara ett filmbolag med högt i tak, som ger människorfrihet att vara originella och annorlunda. Där struktur och kaos tillåts gå hand i hand och där gemenskap och hårt arbete gör att vi kan presterafilmproduktioneri toppklass." skriver Anders Kjærhauge, Rikke Ennis, Sisse Graum Jørgensen ochLouise Vesth som alla sitter i Zentropas styrelse.

Vill bättra sig

En viss ånger skymtar också i skrivelsen, som Zentropas ledning uttryckligen inte vill kommentera ytterligare:

"Om någon, nu eller i framtiden, upplever det som obehagligt att vara på Zentropapå grund av arbetsmiljön eller atmosfären, vill vi gärna inbjuda dem till en dialog om hur vi kan bättra oss. Om det gäller händelser som redan ägt rumså vill vi gärna veta hur vi kunde ha tagitbättre ansvar i den pågående situationen. Vi har alla ett ansvar, och det vill vi vara tydliga med."

ANNONS

Zentropa kommer nu tillsammans med sina medarbetare och filmelever att utarbeta nya riktlinjer för arbetsmiljön, så att det ska bli "tydligt för alla" vilket beteende som ligger innanför och utanför ramarna.

ANNONS