Ur "Klas katt blir deprimerad" av Gunnar Lundkvist från 2014. Pressbild.
Ur "Klas katt blir deprimerad" av Gunnar Lundkvist från 2014. Pressbild.

Serietecknaren Gunnar Lundkvist prisas

ANNONS
|

Serieskaparen och författaren Gunnar Lundkvist är årets mottagare av Knut V Pettersson stipendium, uppger Svenska Tecknares styrelse i ett pressmeddelande.

Gunnar Lundkvist debuterade 1974 som poet och kännetecknas framförallt för sin serie "Klas katt" som släpptes för första gången 1979.

"I rutor inramade av svarta stråk tecknar Gunnar Lundkvist känslan av att vara annorlunda, inte höra till eller kanske alls behövas, briljant gestaltad av milda naivistiska figurer i de tragikomiska serieverken om Klas katt", lyder en del av juryns motivering.

"Jag tvivlar på mig själv, tvivlar på att det är någon mening med det jag gör. Därför blev jag mycket glad för det här stipendiet, det blir en påminnelse om att det jag gör faktiskt betyder något för någon annan." uttalar sig Gunnar Lundkvist om vinsten.

ANNONS

Den 31 maj delas stipendiet ut i Stockholm i samband med ett samtal mellan stipendiaten och serietecknaren Nina Hemmingsson.

Tecknarstipendiet har delats ut sedan 1973 och ges ut till en ”förtjänt svensk tecknare över 40 års ålder”. Bland tidigare pristagare finns Martin Kellerman, Gunilla Kvarnström och Stina Eidem.

TT

ANNONS