Inför inspelningen av "Köttets lustar" insåg Henrik Schyffert att han äter betydligt mer kött än vad han själv trodde.
Inför inspelningen av "Köttets lustar" insåg Henrik Schyffert att han äter betydligt mer kött än vad han själv trodde.

Schyffert sätter köttkonsumtionen under lupp

Går det att döda en gris som man har lärt känna? I tv-programmet Köttets lustar undersöker Henrik Schyffert vårt förhållande till kött.

ANNONS
|

- Titta!

En märkbart glad Henrik Schyffert kollar in i kameran och ler stort. Han sitter i sitt vardagsrum och berättar nöjt att han har lyckats lära grisarna Madeleine och Victoria att sitta på kommando genom att ge dem äpple. Scenen utspelas i Henrik Schyfferts vardagsrum i Stockholm, där de två grisarna för tillfället bor i ett hägn.

Klippet är hämtat från den nya tv-serien "Köttets lustar" som får premiär i SVT 7 december.

Kräver döda djur

- Idén med grisarna kom med tidigt i produktionen. Man har ju glömt bort det här med att även en leverpastejmacka kräver att man dödar ett djur. Därför ville vi ställa frågan: Skulle man klara av att döda ett djur som man har lärt känna?

ANNONS

Han sitter vid ett av borden på en av Stockholms mest kända köttkrogar. Enligt uppgift förvaras varje dag runt tre ton kött i restaurangens lager. För ett program som vill problematisera vårt ökande köttätande kan valet av plats te sig en aning motsägelsefullt.

- Men problemet handlar snarare om det billiga, massproducerade köttet vi köper och äter varje dag, konstaterar Schyffert.

Snabbt avtrubbad

I "Köttets lustar" undersöks vår relation till kött ur olika vinklar. Förutom att ha ett par grisar boende hemma hos sig provar Henrik Schyffert också på att jobba på ett slakteri under en dag.

- Marknaden har kommit på att man tjänar mer pengar om konsumenten befinner sig så långt borta från köttproduktionen som möjligt. Sedan paketeras kotletterna med bilder på fina gårdar och vita staket. Men i själva verket är det en jätteindustri där man avverkar en gris var sjunde sekund.

- Det går väldigt snabbt att bli avtrubbad. Efter ett tag ser man inte djuren längre, man ser produkter samtidigt som man kollar på klockan och lyssnar på P4.

Det är inte första gången Schyffert uttalar sig om köttindustrin. I början av 2016 väckte komikern reaktioner när han på Facebook postade en bild på en död kronhjort som han hade skjutit. Henrik Schyffert accepterade kritiken från dem som själva inte äter kött. Men han ansåg också att de som anklagade honom för att vara grym samtidigt som de själva åt industriellt kött var fel ute.

ANNONS

Trots det insåg han inför produktionen av programmet att han själv konsumerar mer industriproducerat kött än vad han själv trodde.

- Tidigare sa jag nog precis som så många andra att "jag äter väl inte så mycket kött". Men sen började jag kolla närmare på det och insåg att det ofta kunde bli leverpastejmacka till frukost, spaghetti bolognese till lunch och blodpudding till middag.

Förändrad syn

Hur det går för grisarna Madeleine och Victoria vill han inte avslöja. Deras vara eller icke vara är en del av programidén. Däremot säger han att arbetet med tv-serien har förändrat hans syn på köttätande.

- Jag trodde att jag visste hur det funkade, men jag hade inte en aning. Vi tror ju till exempel att vi äter väldigt mycket grönt eftersom man ser så många åkrar i det här landet. Men 75 procent av åkrarna används till köttindustrin.

TT

Fakta: Köttkonsumtion

I år förväntas svenskarna äta cirka 130 miljoner djur och då är inte fisk inräknat.

Var femte svensk kvinna mellan 16–20 uppger att hon inte äter kött. Samma siffra för män över 50 ligger på 3 procent.

I Sverige ökar köttkonsumtionen stadigt, precis som på jorden i övrigt. Fortsätter utvecklingen i samma takt beräknas den samlade köttkonsumtionen i världen fördubblas på 30 år.

"Köttets lustar" har premiär i SVT 7 december och sänds i tre timslånga avsnitt.

ANNONS