Scandinavium - arenan som levde upp

ANNONS
|

Paul Simon. Volbeat. The Cure. Laleh. Kent. Allihop spelar de på Scandinavium i oktober. Kent gör dessutom två avskedsspelningar i slutet av september, och i november bjuder Göteborgs 45-åriga inomhus- arena på två kvällar med Håkan Hellström. En sådan intensiv konsertperiod med så publikdragade namn har Scandinavium inte kunnat presentera på flera decennier. Om ens någonsin.

–Vi har en extremt bra konserthöst i Scandinavium framför oss, det är sant, och det känns väldigt roligt att vår gamla arena levererar så väl, säger Lotta Nibell, vd på Got Event som driver Göteborgs evenemangsarenor.

Utökad kapacitet

Enligt Lotta Nibell finns det flera orsaker till att gamla Scandinavium tycks gå mot en ny vår just i höst.

ANNONS

–Det är ett ständigt pusslande och den här gången har bitarna verkligen fallit på plats. Frölunda Indians spelschema har luckor som passat konsertarrangörerna, som i sin tur har flera artister på turné som är lämpliga för Scandinavium.

Därtill utökas publikkapaciteten rejält när arenans speciella teleskopläktare är färdigbyggd om bara någon vecka.

–Vi har inga exakta siffror ännu men vår kapacitet på 14 000 personer lär kunna utökas med ett par tusen till, beroende på scenlösning, och fler besökare innebär mer pengar till arrangörerna. Det kommer såklart att stärka Scandinaviums attraktionskraft som konsertarena, säger Lotta Nibell.

Live Nation välkomnar att Scandinavium ”växer” men poängterar ändå att arenan är för gammal och åldersstigen.

–Göteborg behöver en ny och modern inomhusarena. För arrangörernas och artisternas skull men framför allt för publikens skull, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

En åsikt som Lotta Nibell inte delar helt och hållet.

–Vi har jobbat mycket med tillgängligheten, skapat fler och bättre handikapplatser i arenan, fräschat upp tolatterna och miljöstationerna, ordnat nytt brandskydd. Nästa år tänker vi dessutom renovera köket och bygga ut restaurangdelen.

–Med de åtgärder som vi har genomfört och kommer att genomföra står sig Scandinavium väldigt, väldigt bra under de kommande åren. Det är en mycket välfungerande arena och man tänkte verkligen till när den byggdes. Men visst, påpekar Lotta Nibell, stan kommer att behöva en modern arena för att hänga med i utvecklingen.

ANNONS

Kan leva i tio år

I skuggan av stora Scandinavium kämpar även hårdrockarnas eget tempel Frölundaborg med att locka till sig olika konserter och musikarrangemang, och bland annat spelar Falurockarna Sabaton där i mars.

–Frölundaborg rymmer 5 500 personer och är ett bra komplement till Scandinavium, vilket är en arena som Lotta Nibell inte ser några problem med att hålla vid liv i ytterligare minst åtta–tio år.

–Det är vår ambition. Det enda Scandinavium inte klarar av är de riktigt stora musikproduktionerna, där är vår takhöjd en begränsning.

"Stadsbilden förändras för alltid"

Trots det är tiden alltså utmätt för den gamla hockeyladan mitt i stan.

I går fattade kommunstyrelsen i Göteborg det formella beslutet om att gå vidare med planerna på en ny inomhusarena.

Mycket är ännu oklart – finansiering, placering, tidsschema, storlek och utformning – men att Scandinavium förr eller senare kommer att rivas och ersättas med en ny arena inser även Lotta Nibell.

–Oh ja, men det kommer att kännas i hjärtat. Jag har ju vuxit upp med Scandinavium och har fortfarande lite svårt att förlika mig med att arenan är grå och inte orange. Scandinavium är en klassisk byggnad i Göteborg och när den försvinner kommer stadsbilden att förändras för alltid.

Fakta: Arenan i korthet

Namn: Scandinavium.

Ålder: 45 år.

Bor: I hörnet av Skånegatan och Valhallagatan.

Rymmer: I dag drygt 14 000 personer. Snart ett par tusen ytterligare.

Publikrekord: Whitney Houston, 14 606 personer 29 maj 1988.

Ritad av: Poul Hultberg.

Närmaste familj: Valhallabadet, Valhalla sporthallar, Wallenstamhallen och Svenska Mässan.

Flitigaste besökaren: Iron Maiden (1980, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990, 1993, 1999, 2003, 2006) och Kiss (1976, 1980, 1983, 1984, 1996, 1999).

Största uppdraget: Eurovision Song Contest 1985 och Melodifestivalens årliga deltävling.

ANNONS