Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Satir farligt nära verkligheten

Många reformer inom offentlig sektor har fått medarbetarna att sucka och tvivla på att ledningen litar på deras kompetens. En av dem är NPM, New public management, som kort kan sägas gå ut på att effektivisera som vore kommunen en fabrik, utan någon som helst hänsyn till människorna.

Christer Hermanssons roman AVANTI! har undertiteln En satir om en utvecklingsdirektör och en kommun i sönderfall och riktar udden mot NMP. Med målstyrningsmodeller blir ”Allt ska bli bättre för alla”, den nya sloganen i den lilla kommunen där en megalomanisk utvecklingsdirektör får fria händer för förändringsarbetet. Orden är stora men tomma, pappersarbetet ökar. Han klär upp sitt team i kvalitetsgruppen Avanti i onepieces och tar med mjukis­djur till mötena: uppstartsmöte, dialogmöte, uppföljningsmöte, styrgruppsmöte, attitydmöte, förbättringsmöte, värdegrundsmöte, krismöte.

Romanen är pladdrig men Hermansson, som även är kulturchef i Strängnäs, hamnar farligt nära verkligheten ibland. Roligast är nog när mindfulness appliceras på en verksamhetsplan.

Mest läst