Sarah, Emma och Kodjo söker hjälp

ANNONS
|

Kodjo Akolor passar i alla fall på att äta sina favoritmåltider de närmaste veckorna, innan den veckolånga svältfödan, med tre flytande mål om dagen, blir vardagsmat.

- Men man vet ju ingenting om vad som kommer att hända därinne, så det handlar väl mest om att förbereda sig på att inte ha kontroll. Det går jag i terapi för i alla fall, säger Sarah Dawn Finer med ett leende som hörs i telefonen.

- Jag gillar ju att göra radio med lösa ramar, det passar mig när det är rå-live, säger Emma Knyckare som jobbat med insamlingen som gäst i Musikhjälpens glasbur i flera år, och har P3 som hemmaarena, som programledare för Morgonpasset och prisbelönta satirprogrammet Tankesmedjan.

ANNONS

Att vara tre programledare som kastar sig ut i det okända, även om alla var för sig har mångårig rutin från både tv och radio, ger ändå en trygghet enas de om.

För Kodjo Akolor är det tredje året han kliver in i buren för en veckas direktsändning under de speciella förhållanden som utmärker Musikhjälpen. Arbete dygnet runt, utan fast föda, i en från alla håll betittad isolering. Att beskriva hur det påverkar honom gör sig inte så lätt, eftersom varje dag skiljer sig från den andra, men en känsla vet han säkert kommer att infinna sig. Efteråt.

- Det häftigaste när man väl blir utsläppt är att man blir så välkomnad ut i verkligheten. Så många kramar och high fives, och uppmuntrande kommentarer som man möter de första dagarna, det är verkligen fint!

Publiken peppar och publiken gör programmets innehåll, med sina musikönskningar till programmet som liksom tidigare år gästas av mängder av artister. Hade årets tre programledare inte suttit i buren är de övertygade om att de på olika sätt engagerat sig utanför den, för att bidra till Musikhjälpens insamling.

- Jag hade säkert varit en lallande artist på turné som alla andra svenska artister i december, men jag hade kommit som gäst till buren, skänkt pengar och sms-terroriserat mina kollegor att göra samma sak, säger Sarah Dawn Finer.

ANNONS

Pengarna som samlas in under veckan går som tidigare år till Radiohjälpen som i år valt att lyfta fram den höga mödradödligheten i framförallt länder i Afrika och Asien där mödravård inte finns. Programledarna har inget inflytande över insamlingens mål, men känner starkt engagemang för frågan.

- Vi är alla tre intresserade av vad som händer i världen och lever i ett ständigt nyhetsflöde och då känns det extra fett att Radiohjälpen, samtidigt som de rycker ut för att bistå de katastrofdrabbade på Filippinerna, kan lyfta en sådan här dold katastrof, säger Emma Knyckare.

- Det känns som att vi i Sverige har ett inneboende behov av att få hjälpa till och att den här satsningen inte bara är en stund eller en kväll, utan ett engagemang som växer under en hel vecka och ökar kunskapen om en fråga som många inte reflekterar över till vardags, säger Sarah Dawn Finer.

Fokus på ämnet ger också en reflektion över vår egen historia, menar Emma Knyckare:

- Det inte är så länge sedan vi hade dålig mödravård i Sverige också.

9-15 december står ämnet och insamlingen i fokus via en glasbur på Gustav Adolfs torg i Göteborg, som programledarna ser fram emot att flytta in i.

ANNONS

- Det är fantastiskt när folk står där utanför och engagerar sig, så vill man ha en speciell upplevelse i december ska man gå dit, säger Kodjo Akolor.

- Och jag har bara härliga minnen med Göteborgspubliken så jag har höga förväntningar, säger Sarah Dawn Finer.

ANNONS