Samira Motazedi skriver för livet

ANNONS
|

– Jag hoppas att Migrationsverket ska vara logiska och inse att den som har en bra situation hemma inte flyr och utsätter sig för allt detta...

Samira Motazedi tystnar, och fäster blicken på en punkt långt borta. Vi träffas i Göteborg för ett samtal om hennes bakgrund och den allt mer klaustrofobiska situation hon upplevt som migrant i Sverige.

Hennes öde ligger nu i händerna på Migrationsverket, vars tjänstemän noga har följt hennes blogg på kulturtidskriften Gläntas hemsida. Där skildrar hon ärligt och utlämnande sina erfarenheter som asylsökande.

Hon riktar inte bara kritik mot iranska regimen utan även mot Migrationsverket.

ANNONS

Samira Motazedi växte upp i Kermanshah, Iran, med föräldrar som uppmuntrade dottern till självständighet.

– Jag blev uppfostrad att kämpa mot orättvisor, och att inte vika mig. Så var det inte för alla iranska tjejer. Men jag, med mina vänsterorienterade, ickereligiösa föräldrar, hade det så.

Under studierna i marknadsföring i Teheran engagerade hon sig politiskt för kvinnors rättigheter. Efter avslutad examen gifte hon sig, något hon bittert kom att ångra. Makens far tillhörde militärgardisterna. Mannen opponerade sig allt mer mot Samiras radikala åsikter och livsstil.

– När jag ansökte om skilsmässa anmälde min make mig till domstolen efter påtryckningar från sin familj. De uttalade en dödsdom eftersom jag lämnade honom mot hans vilja. Det har iranska kvinnor inte rätt till.

I det läget såg Samira Motazedi bara två val:

– Stanna, och acceptera min mans herreskap över mig, eller fly.

Hon kom till Sverige 2012, sökte uppehållstillstånd men fick avslag då hon inte ansågs ha tillräckliga asylskäl.

Hon överklagade, nu på politisk grund, eftersom hon regelbundet i artiklar och blogginlägg kritiserat den iranska regimen. Under ett panelsamtal på Göteborgs stadsbibliotek blev hon också uppsökt av iranska underrättelsetjänsten, något hon upplevde som hotfullt och polisanmälde.

ANNONS

I Migrationsverkets senaste dom från oktober 2014, som inte del- givits Samira Motazedi förrän nyligen, avfärdar myndigheten åter hennes asylskäl. De hävdar att den kritik hon riktat mot den iranska regimen är förhållandevis modest.

– Men jämför du med vad andra iranska regimkritiker skrivit, som hamnat i fängelse eller dömts till döden, är Samiras texter mycket kritiska, säger Kristina Hultegård, juridiskt ombud.

Khashayar Naderehvandi, författare och poet som i fjol erhöll Sveriges radios novellpris, och poeten Linn Hansén, en av redaktörerna för Glänta har översatt Samira Motazedis texter och är väl förtrogna med turerna i fallet.

– Migrationsverket är fullt medvetna om de risker Samira tar. Ändå drar de slutsatsen att det inte finns skäl att stanna. Det finns ingen logik i det, säger Khashayar Naderehvandi.

Han ifrågasätter också Migrationsverkets beslutsgrunder eftersom domen antyder att de tagit illa vid sig av att själva få kritik.

Linn Hansén menar att Samira Motazedi av Migrationsverket tvingats till ett perfomativt skrivande för att i skrivprocessen skapa mer dugliga asylskäl. Att fly från ett äktenskap, där du som kvinna fråntagits din skilsmässorätt, borde i sig vara ett tillräckligt politiskt skäl menar hon. Migrationsdomstolen har nu beslutat att det tidigare utvisningsbeslutet inte får verkställas och kommer inom kort att ta ställning till om Samira Motazedi kommer beviljas ny prövning i sitt ärende.

ANNONS

– Den stora frågan är hur rätten till asyl definieras, säger Khashayar Naderehvandi.

Göran Dahlberg är chefredaktör för tidskriften Glänta. Han är förvissad om att Samira Motazedi riskerar döden om hon utvisas till Iran:

– Ja, det är jag övertygad om. Varför Migrationsverket inte delar den bedömningen är svårt att förstå.

Född: 1981 i Kermanshah, Iran. Mamma är lärare, pappa revisor.

Bor: Illegalt i Göteborgstrakten

Yrke: Kulturskribent, student och bloggare för tidskriften Glänta.

Bakgrund: politiskt aktiv under studietiden i Iran. Ville skiljas men maken vägrade. Fallet behandlades i domstol, som ska ha uttalat en dödsdom. Samira flydde till Sverige.

Skriver: om sin vardag, erfarenheterna som migrant och bemötandet hon fått av Migrationsverket.

Aktuell: har överklagat sitt andra utvisningsbesked. En stor mängd personer och organisationer, bland dem Svenska PEN och Sveriges författarförbund, vädjar nu i upprop och via protestlistor om att Samira ska få stanna i Sverige.

ANNONS