Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Så bra är låtarna i Malmö

Justin Timberlake möter Zara Larsson i Melodifestivalens deltävling i Malmö. I alla fall nästan. Johanna Hagström har lyssnat på och betygsatt veckans sju låtar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

1. Mariette: A million years

Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson.

Betyg: Två fyrar.

Vänta ... ÄR det här Mariettes förra Mellolåt Don't stop believing? Tänker man först. För inledningen är påtagligt lik hennes bidrag från 2015. Sen pumpar hon upp tempot och det hela blir en luftig poppastej med EDM-vibbar och flöjtiga syntljud som grädde på moset. Å ena sidan: Det behövs en herrans massa schlagerfläktar för att lyfta den här till finalistnivå. Å andra sidan: Det lär Mariette ju ha.

 

2. Roger Pontare: Himmel och hav

Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman.

Betyg: En fyr.

Slut ögonen. Se flygbilder över fjällen, en renhjord som forsar fram, eld som skickar gnistor mot stjärnhimlen. Ni fattar. Roger Pontare är tillbaka! Det är mullrande etnotrummor, nån growlande nåjd som linkar förbi och näverlursblås så att bröstbenet hamnar i självsvängning. Publiken har dock varit hård mot gamla schlagerartister på senare år, och jag har ursvårt för detta.

 

3. Etzia: Up

Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett.

Betyg: Två fyrar.

Slut ögonen. Nu är du istället på en strand på Jamaica, natten är ljum, ananasdrinkarna har små färgglada paraplyer och folk dansar sådär osvenskt på stranden. Ni fattar. Etzia is in da house! Hon har en skönt hes röst, Linnéstans mesta dancehallstjärna. Kan få ett Kizunguzungulyft om bara Etzia lyckas förmedla glädjen i den rätt enkla låten. Jag hade dock hoppats på mer toast för att få festen att lyfta.

 

4. Allyawan: Vart har du vart

Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari.

Betyg: Tre fyrar.

Äntligen en riktigt snygg produktion i Malmö, full av goa knorriga ljud. Givetvis kommer den från bröderna Salazars Redline-studio. Det här känns precis lagom smörigt och Allyawan både rappar och sjunger övertygande om kärlek på svenska, vilket inte är det lättaste. Återstår att se om han lyckas med bedriften att leverera lika starkt live, på en stor scen och med en miljon kameravinklar att hålla reda på.

 

5. Dismissed: Hearts align

Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint.

Betyg: Två fyrar.

Haha den här låten har han skrivit till sig själv, Ola Salo. Eller till Andreas Johnson. Sångaren låter väldigt mycket som att han är just Johnsons kärleksbarn med Niklas Frisk när han sjunger och det klingar en hel del av Atomic Swing och drömmar om den där Wembley-spelningen. Men visst, kan Dismissed släppa loss allt detta så att scenen exploderar så ... men jag tvivlar.

 

6. Lisa Ajax: I don't give a

Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad.

Betyg: Två fyrar.

Lisa Ajax har en tung skara låtskrivare i ryggen och erfarenhet från både Idol och Melodifestivalen. Den här gången har hon en midtempolåt som det står Zara Larsson på och visst försöker Lisa Ajax låta lite som henne när hon sjunger. Inte vet jag hur de tänkte, kanske att det skulle låta kaxigt, men att hon sjunger "fuck" från tårna ungefär tio tusen gånger ställer sig lite i vägen för vad hon eventuellt vill säga mer med låten. Tjatigt var ordet.

Läs mer: Ajax text för grov för Eurovision 

 

7. Benjamin Ingrosso: Good lovin'

Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG.

Betyg: Tre fyrar.

Söte Jesus vad skulle Benjamin Ingrosso inte ge för att vara Justin Timeberlake? Allraminst sin tjusiga vinstsko från Let's dance. Han lyckas såklart inte riktigt med all den där höftrullar-osigheten som förebilden har. Men det räddas genom att den feta soulpop-produktionen trycker på alla knappar på mixerbordet. Det blir fingerknäpp, lustiga break, röstförvrängare, you name it. Och det låter riktigt hittigt! Om han inte gör bort sig totalt så tror jag att han aspirerar på en finalplats, Wahlgrensvalpen.

Läs mer om Melodifestivalen 2017
Mest läst