Så blir nästa Millennium-bok

Mer hårdkokt och mer som Zlatan-boken. Så blir nästa Millennium-bok, avslöjar författaren David Lagercrantz.

ANNONS
|

Som författaren David Lagercrantz redan har berättat kommer ytterligare två Millennium-böcker.

Läs också:

Nästa bok släpps våren 2017. För Dagens Nyheter berättar författaren att karaktären påMillennium 5 skiljer sigfrån den tidigare boken ”Det som inte dödar oss”.

– Jag känner att jag har en tendens att snobba mig med min populärvetenskapliga bildning. Det fanns lite sådant i Millennium 4. Det blir inte lika mycket primtal i Millennium 5. Nu kommer jag att skriva mer Raymond Chandlerskt eller Zlatanskt. Så det blir ett lättare, mer hårdkokt anslag, säger han till Dagens Nyheter.

Millennium 5 ska översättas till 56 språk. Första deadline för David Lagercrantz del är satt till februari 2017 och han säger att han harviss prestationsångest.

ANNONS

– Det är otroligt mycket svårare att skriva hårdkokt än man tror. Bra hårdkokt prosa kräver en rytm. Man måste variera meningarna även om de är korta och när punchlinen kommer måste det vara förberett för den.

Läs mer:

För Dagens Nyheter berättar Lagercrantz att han tog debatten som rasade efter att han släppte Millennium 4 väldigt hårt. Bland annat blev han utfrågad i en intervju i SVT Aktuellt.

– Man får nog säga att jag mådde skit. Jag var rätt traumatiserad och hann inte känna efter. I Sverige såg man en så liten del av vad jag gjorde. Men sedan skedde den här vändningen, som var helt enastående internationellt, när recensionerna kom in från New York Times, Washington Post, The Guardian och boken hyllades överallt. Då minns jag att jag låg på ett hotell i Paris, i livmodersställning och bara skakade och grät. Jag tror att jag grät av lättnad och chock. Plötsligt släppte allt.

Läs mer:

Millennium 4 hade vid årsskiftet sålt 3,5 miljoner inbundna exemplar. Direkt efter utgivningen gick den upp som etta på alla de stora bästsäljarlistorna. En pocket är på gång.

Läs recensionen:

ANNONS