Anna Takanen, konstnärlig ledare på Stadsteatern.
Anna Takanen, konstnärlig ledare på Stadsteatern.

Sätter upp Peer Gynt i stället

ANNONS
|

Det var i samband med premiären av Trettondagsafton som Göteborgs stadsteater gick ut och berättade att den schweiziske regissören Stefan Metz även skulle sätta upp Aischylos trilogi Orestien i höst.

En dryg vecka senare, i slutet av september, skickade Folkteatern ut ett pressmeddelande om att deras nye konstnärlige ledare Lars Norén tänkte göra en egen bearbetning av den grekiska myten om Orestes, med premiär den 13 mars.

– Jag blev förvånad och ställd när jag fick höra om Folkteaterns planer. Om detta hade rört sig om ett nyskrivet verk så hade Stadsteatern haft spelrätten skyddad genom avtal. I Norge gäller avtalet även klassiker, men inte i Sverige. Jag anser att Göteborgspubliken har rätt till större variation än två Orestien under ett och samma år, säger Anna Takanen som berättar att hon har haft en dialog med Lars Norén under hösten.

ANNONS

Tar sig an Peer Gynt

– Folkteatern var tydliga med att de stod fast vid sitt beslut att göra Orestien. Mig veterligen har en sådan här situation aldrig tidigare inträffat. Har en teater gått ut med sin repertoar så har det inte hänt att en annan teater sedan lägger sin premiär av samma pjäs före den andra teatern. Jag hade själv aldrig valt att göra så.

Anna Takanens beslut att inte sätta upp Orestien gjordes i samråd med Stefan Metz som nu tar sig an Peer Gynt. Att beskedet om att byta pjäs har dröjt så länge förklarar Takanen med att en arbetsprocess bromsades upp.

Medför merarbete

Stefan Metz har sedan 2008 planerat uppsättningen och de ändrade planerna innebar mycket merarbete för teatern med kontraktsfrågor och repertoarändringar. Eftersom det redan innan var bestämt att Metz skulle regissera Peer Gynt för Stadsteaterns räkning spelåret 2011–2012 så kändes Ibsens klassiker som ett givet val när Orestiens ersättare diskuterades.

– Peer Gynt kommer att bli en fantasirik och spännande teaterupplevelse. Stefan Metz fortsätter dessutom sitt intressanta samarbete med scenografen Alex Tarragüel Rubio, säger Anna Takanen.

Peer Gynt kommer att ha premiär på Göteborgs stadsteater under hösten eller nästa vår.

Orestien är en sammanfattande benämning på den grekiske dramatikern Aischylos trilogi av tragedier från 458 f. kr, bestående av dramerna Agamemnon, Gravoffret och Eumeniderna.

Orestien är den enda fullständiga trilogi från antikens Grekland som har bevarats.

ANNONS